Još jedna specijalka
19

Lamborghini Huracan STO SC 10° Anniversario je unikat dizajniran u čast odjela Squadra Corse

D. B.
Lamborghini Huracan je rasprodan, no to nije spriječilo kompaniju iz Sant'Agata Bolognesea da predstavi još jednu "specijalku" baziranu na STO flagshipu.

Huracan STO 10° Anniversario je dizajniran kako bi se obilježilo desetljeće trkačkog odjela Squadra Corse, a krase ga livreja inspirisana motosportom, prilagođena aerodinamika, agresivnija podešavanja ovjesa, gume s boljim prijanjanjem, kao i Akrapovičev glasniji izduvni sistem.

Superautomobil je nastao u Lamborghini Ad Personam Opera Unica programu, što znači da su njegove specifikacije jedinstvene i namijenjene isključivo jednom primjerku. Livreja je inspirisana trkaćim hibridnim automobilom Lamborghini SC63, koji će s eutrkivati na Le Mansu, a kombinuje Verde Mantis zelenu i Nero Noctis crnu boju s bojama italijanske zastave.

Naljepnice s brojevima komuniciraju 10. godišnjicu odjela Lamborghini Squadra Corse, dok su karbonske komponente naglašene Rosso Mars crvenom linijom. Još jedan poseban detalj je logotip trkaćeg odjela na centralnom peraju koje se proteže od krovnog ventilacijskog otvora do stražnjeg krila.

Sjedišta su presvučena Nero Ade crnom Alcantarom, dok kontrast pravi Verde Fauns zeleni konac. Tu su i sigurnosni pojasevu u četiri točke, aluminijski roll bar, kao i karbonske podne obloge koje naglašavaju ambijent inspirisan motosportom.

Huracan STO SC 10° Anniversario je opremljen perfomance paketom koji su razvili inženjeri iz odjela Squadra Corse, kako bi bio još brži na stazi.

Set karbonskih dodataka na haubi i podešeni ugao stražnjeg krila povećavaju potisnu silu, a STO je opremljen i novim podesivim amortizerima koji su kombinovani s novim setom Bridgestone guma. Izduvni sistem od titanija potpisuje Akrapovič, tako da je zvuk atmosferskog V10 motora koji isporučuje 631 KS u modelu STO sada još bolji.

Cijena unikatnog specijala nije objavljena, ali je on vjerovatno već rezervisan za nekog vjernog kupca i ljubitelja motosporta. Jedno je sigurno, radi se o kolekcionarskom primjerku koji spada u grupu najskupljih Huracana u historiji.

Lamborghini Squadra Corse je u proteklih deset godina osvojio više od 50 titula u GT3 kategoriji te je upisao tri vezane pobjede u GTD klasi na utrci 24 sata Daytone.