Tuning
106

Kad serijski Golf R32 nije dovoljno dobar, tu je HPerformance

Klix.ba
Njemačka tuning kompanija HPerformance većinom se bavi doradama aktuelnih modela različitih proizvođača automobila, ali s vremena na vrijeme svojoj klijenteli ponude i veoma zanimljive opcije automobila koji se više ne proizvode.

Posljednji u nizu zanimljivih modela koji već dugo ne silaze sa proizvodnih traka je Golf R32 četvrte generacije koji pokreće jedan od najboljih atmosferskih motora koji je višestruko nagrađivan na inžinjerijskim okupljanjima širom svijeta.

Instaliranjem turbo-punjača HPA EFR550 i rekalibriranjem centralne upravljačke jedinice, najveća snaga 3,2-litarskog V6 motora sada iznosi 550 KS, što je više nego dvostruko od potencijala koji motor nudi u svom serijskom izdanju. Značajno je porasla i vrijednost najvećeg obrtnog momenta koji s „turbo eliksirom“ sada iznosi 730 Nm koji se preko sistema 4MOTION prenose na obje osovine.

I HPerformance spada među tuning kompanije koje nerado otkrivaju performanse svojih pojačanih kreacija, ali nema sumnje da njihov R32 ostvaruje mnogo bolje rezultate u odnosu na serijski model koji od 0 do 100 km/h stiže za 6,6 sekundi, na putu prema maksimalnoj brzini koja iznosi malo manje od 250 km/h.

U cijenu dorade, za koju vlasnici Golfa R32 trebaju izdvojiti oko 35.000 eura, uključeno je mnogo vrhunskih komponenti među koje spada KW-ov podesiv ovjes, 19-inčne aluminijske felge HRE, H&R stabilizatori, kapacitetnije kočnice, novi izduvni sistem sa završecima promjera 90 milimetara, kontrola pritiska turbine...