Nimalo slučajno
0

Helm Motorcars predstavio restomod E-Type u boji Ferrarija

E. L.
S Ferrarijevom crvenom bojom karoserije na restauriranom i modifikovanom Jaguaru E-Type u britanskoj kompaniji Helm Motorcars odaju priznanje legendarnom Enzu Ferrariju koji je svojevremeno za E-Type rekao da je najljepši automobil ikada proizveden.

U britanskoj kompaniji Helm Motorcars u kojoj se bave restauracijom i modifikacijom Jaguara E-Type iz Serije 1 smatraju da besprijekorna restauracija i modifikacija sa sobom moraju donijeti minimalne izmjene na karoseriji i u unutrašnjosti automobila, što potvrđuje i posljednji posao koji su uradili na osnovici Jaguarovog modela za koji je veliki Enzo Ferrari 1961. godine rekao da je najljepši automobil koji je ikada ugledao svjetlo dana.

Enzu u čast, karoserija Helmovog restomod Jaguara E-Type obojena je crvenom bojom (Rosso Corsa) koja i dan-danas predstavlja jednu od najupečatljivijih nijansi crvene boje u ponudi Ferrarija, a modifikacije na karoseriji koje su u duhu današnjeg vremena odnose se na kućišta svjetala i pokazivača pravca u kojima je LED tehnologija, a tu su i izvrsno skriveni prednji i zadnji parkirni senzori. Vrata, poklopac motora i poklopac prtljažnika napravljeni su od aluminija, a ručno napravljeni hromirani odbojnici ne razlikuju se od originalnih.

Iza poliranih žičanih felgi krije se moderan podesivi ovjes, a dvosjed s mekim sklopivim krovom pokreće Jaguarov 4,2-litarski linijski motor sa 6 cilindara koji uz elektronsko ubrizgavanje goriva (umjesto karburatora) sada razvija 300 konjskih snaga i 449 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dodatnih 35 „konja“ i 65 Nm u odnosu na potencijal originalnog motora. Četverostepeni automatski mjenjač zadužen je za prijenos snage na zadnju osovinu kojoj asistira ograničena mehanička blokada diferencijala.

Modernizacija u kabini koja je obložena crnom kožom uključuje audio-sistem s Bluetoooth povezivošću i klima-uređaj, a među zanimljivim detaljima koje su u Helmu pripremili za kupce restomod Jaguara su i dvije kožne torbe u prtljažniku.

Helm Motorcars će restomod Jaguar E-Type napraviti u ukupno 20 primjeraka, a proces restauriranja i modificiranja po jednom primjerku traje 6.000 radnih sati.