Još više snage
24

Audi A6, A7 i Q8 nakon ABT-ovog tretmana imaju po 408 KS

D. B.
Audi A6 3.0 TFSI by ABT
Specijalisti za modele iz Volkswagen Grupe, stručnjaci iz tunerske kuće ABT, demonstrirali su svoje vještine na Audijevim modelima A6, A7 i Q8, odnosno na verzijama koje pokreće 3,0-litarski TFSI motor.

U fabričkoj konfiguraciji A6, A7 i Q8, odnosno njihov 6-cilindarski 3,0-litarski TFSI motor razvija 340 KS, međutim ABT Power paket tu snagu povećava na 408 KS u sva tri slučaja, dok se obrtni moment povećava sa 500 na 550 Nm. Iako ABT nije objavio precizne detalje o poboljšanjima performansi, ipak je poznato da je iskorišten napredni ABT Engine Control modul za "izvlačenje" dodatnih 68 KS iz 3.0-litarskog TFSI motora.

Osim povećanja snage, ABT nudi i ABT Level Control jedinicu koja se integriše sa standardnim zračnim ovjesom na modelu Q8 te omogućava elektronski kontrolisano spuštanje velikog SUV-a. Također, njemački tuner nudi i body kit za poboljšanje aerodinamičnosti za "veliku trojku", kao i poboljšanja unutrašnjosti. U ponudi je i bogat izbor specijalnih naplataka.

Neki od posljednjih ABT-ovih tunerskih projekata su Audi A1 Sportback koji isporučuje 236 KS i 360 Nm obrtnog momenta, kao i Škoda Kodiaq RS koji razvija 267 KS , odnosno njegov 2,0-litarski TDI motor. Vjerovatno najimpresivniji ABT-ov projekt predstavlja Golf GTI TCR koji nudi 335 KS, odnosno 118 KS u odnosu na najsnažniji fabrički Golf GTI sedme generacije.