Raketa za dvoje
12

Arden nudi Jaguar F-Type SVR s više od 700 konjskih snaga

Klix.ba
U njemačkoj tuning kompaniji u kojoj se od 1972. godine bave britanskim "mačkama" ovaj put su se pozabavili najsnažnijim Jaguarom F-Type.

Za osnovicu sveobuhvatnog tuninga koji se krije iza oznake AJ23 SVR u Ardenu su iskoristili najsnažniji Jaguar F-Type koji se već u standardnoj verziji smatra dostojnim konkurentom najbržim modelima iz aktuelne ponude Ferrarija i Porschea.

Potvrda navedenom leži u činjenici da standardni Jaguar F-Type SVR koji pokreće 5-litarski V8 motor s mehaničkim kompresorom (575 KS i 700 Nm) od 0 do 100 km/h stiže za 3,7 sekundi i razvija 322 km/h.

U Ardenu su ipak zaključili da jedan od najbržih Jaguara svih vremena treba biti još brži i "ratoborniji" pa je ljubiteljima britanskih "mačaka" predstavljen AJ23 SVR s motorom koji nakon mnogobrojnih modifikacija iz iste konfiguracije nudi 703 KS i 873 Nm najvećeg obrtnog momenta, što je dovoljno za ubrzanje od 0 do 100 km/h za tri sekunde. Prijenos snage na obje osovine i u ovom slučaju povjeren je 8-stepenom automatskom mjenjaču.

S dodatnim potencijalom ispod dugog prednjeg poklopca 4,48 metara dug dvosjed dobio je i unaprijeđen sistem ovjesa s kojim je podnica automobila 30 milimetara bliža podlozi, a tu su i nove 21-inčne jednodijelne aluminijske felge s centralnim pričvršćivanjem i nekoliko karoserijskih detalja koji su u ovom slučaju napravljeni od karbona.

Cijena projekta AJ23 SVR nije objavljena, a pored Jaguara u Ardenu se bave i modelima koje proizvode Bentley, Range Rover i Mini.