Tuning
33

ABT nudi Audi S3 s potencijalom modela RS3

Piše: E. T.
U ABT-u su se potrudili da ponude adekvatno rješenje za sve one koji nisu imali strpljenja da pričekaju trovolumensko izdanje Audijevog modela RS3.

Serijski Audi S3 Sedan pokreće dvolitarski turbobenzinski motor koji razvija 310 KS i 380 Nm najvećeg obrtnog momenta. I dok su u Ingolstadtu već pripremili i trovolumensku RS3 verziju čiji 2,5-litarski 5-cilindarski motor nudi 400 KS i 480 Nm, u njemačkoj kompaniji ABT su ponudili sveobuhvatan tuning modela S3 nakon kojeg vlasnik (ili vlasnica) također može računati na 400 KS i 440 Nm.

Da dostignu spomenute brojeve u ABT-u su S3 opremili reprogramiranom centralnom upravljačkom jedinicom (ABT Power ECU), promijenjen je katalizator, a drugačiji je i izduvni sistem koji je napravljen od nehrđajućeg čelika i završava se četverostrukim hromiranim izduvnim završecima.

U sklopu tuninga ABT za S3 nudi i nekolicinu aluminijskih ojačanih felgi promjera 18, 19 ili 20 inča na kojima su adekvatne gume iz ponude kompanija Dunlop i Continental. Za poboljšanje upravljivosti automobila koji se isporučuje isključivo s intetgralnim pogonom u opciji je komplet čvršćih stabilizatora i snižen ovjes.

U ABT-u kažu da njihov S3 ide rame uz rame s Audijevim RS3, uz pretpostavku da RS3 također nije „gostovao“ u nekoj od renomiranih tuning kompanija.