Četiri električna motora
16

Trkaći automobil koji su napravili studenti ubrzao od 0 do 100 km/h za 0,96 sekundi

D. B.
Tim studenata s ETH Cirih i Univerziteta u Lucernu u Švicarskoj postavili su novi rekord ubrzanja za električne automobile.

Riječ je o električnom trkaćem automobilu ručne izrade pod nazivom mythen, koji je od 0 do 100 km/h ubrzao za manje od jedne sekunde, odnosno za 0,956 sekundi.

ETH Cirih je saopćio da je potvrđen novi Guinnessov svjetski rekord nakon što je Mythen nadmašio prethodno rekordno vrijeme koje je postavio tim Foerderverein GreenTeam Uni Stuttgart e.V., a koji je dizajnirao električni automobil koji je do "stotke" ubrzao za 1,461 sekundu 23. septembra 2022. godine.

Studenti su dio Akademskog motosport kluba Cirig (AMZ) te su radili neumorno na Mythenu teškom samo 140 kilograma zahvaljujući upotrebi karbonskih vlakana i aluminija. Svaki od četiri točka pokreće po jedan motor, a ukupna snaga iznosi oko 326 KS. Iako se snaga ne čini impresivnom, tajna je u odnosu snage i težine, tako da Mythenu ne mogu parirati ni najsnažniji hiperautomobili svijeta. Ovo vozilo zapravo ima toliko snage za ovu platormu da ju je gotovo nemoguće u potpunosti prenijeti na tlo. Samo zahvaljujući sistemu koji gotovo "lijepi" vozilo da tlo tim uspijeva dobiti prijanjanje potrebno za tako brzu vožnju.

No, ovo nije jedini fokus tima, jer je reijč o studentima koji redovno pohađaju nastavu te imaju druge obaveze osim razvoja automobila s najboljim ubrzanjem od 0 do 100 km/h.

Ovo je treći put da je AMT tim postavio svjetski rekord, jer je to prethodni put učinio 2014. i 2016. godine.