auto
0

Toyota pristala na plaćanje 32,4 miliona dolara kazne

SRNA
Foto: AFP
Foto: AFP
Japanski proizvođač automobila Toyota saglasila se da plati 32,4 miliona kazne povezane sa dvije istrage o načinu na koji je rješavala pitanje povlačenja svojih vozila sa tržišta, saopšteno je danas iz američkog Ministarstva za saobraćaj.

"Zadovoljan sam, jer se Toyota saglasila da plati maksimalnu moguću novčanu kaznu i očekujem da će ta kompanija u budućnosti sarađivati kako bi se osigurala bezbjednost kupaca", navodi se u saopštenju američkog ministra za saobraćaj Raya La Huda.

Dvije kazne u iznosu od više od 16 miliona dolara obuhvataju povlačenje vozila sa tržišta i optužbe američke vlade da prvobitni postupci koje je učinila Toyota nisu bili dovoljni te da javnost nije na vrijeme obavještena o problemima.

U prvu istragu spada Toyotino povlačenje prostirki za pod 2007. godine za koje regulatori navode da u potpunosti nisu zadovoljile žalbe kupaca da uzrokuju zaglavljivanje papučice za gas.

Zbog fatalne saobraćajne nesreće, koja se dogodila dvije godine kasnije, izvršena su dva veća povlačenja vozila sa tržišta.

Drugom istragom obuhvaćeno je nekoliko modela Toyote sa upravljačkim problemima. Prvobitno povlačenje obavljeno je u Japanu 2004. godine, ali su američki regulatori obavješteni tek godinu dana kasnije da sličan problem postoji i kod nekoliko modela prodatih u SAD.