Veliki planovi
0

Subaru planira prodati 600.000 električnih automobila do 2030.

Klix.ba
Japanski proizvođač automobila ima velike planove za elektrifikaciju. Na primjer, Japanci do 2030. godine planiraju globalno prodati 600.000 automobila s nultom emisijom CO2.

Subaru nije tako brzo prihvatio elektrifikaciju kao drugi proizvođači automobila. No, novi šef marke Atsushi Osaki ima velike planove u tom smjeru. Japanci su ranije najavili da u nadolazećim godinama namjeravaju lansirati četiri nova modela s nultom emisijom CO2 i to u SUV segmentu. Tokom konferencije za novinare, Osaki je otkrio da će stići još četiri električna modela. Dakle, Subaru planira lansirati ukupno osam električnih modela.

Kako su Sjedinjene Američke Države najvažnije tržište za Subaru, japanski proizvođač želi da osam modela s nultom emisijom dostigne brojku od 400.000 prodanih primjeraka godišnje u ovoj zemlji. Istovremeno, u sljedećih 5 godina Subaru planira proizvoditi električne automobile i u SAD-a.

Što se tiče ostatka svijeta, Subaru cilja na globalnu prodaju od čak 600.000 električnih automobila do 2030. Kako bi postigao taj cilj, Subaru će proizvoditi električne automobile u Japanu do 2025. na liniji koja može sklopiti oko 200.000 jedinica godišnje. Do 2027. bit će izgrađena i nova proizvodna linija, također u Japanu.

Subaru trenutno prodaje samo jedan EV model – Solterra. U pitanju je crossover blizanac Toyote bZ4X sa 4x4 pogonom razvijen zajedničkim snagama dva japanska proizvođača kao drugo zajedničko vozilo nakon modela Toyota GT86 i Subaru BRZ.

Vezani članci