S Audijevim V8 motorom
20

Spyker C8 Spyder je remek-djelo na točkovima

D. B.
Prelijepi i ultra rijetki Spyker C8 Spyder iz 2008. godine bit će prodan na aukciji kuće RM Sotheby's 23. januara, a očekuje se da će dostići vrtoglavu sumu.

Spyker je nizozemski proizvođač koji se muči već dugo, ali novom investicijom pokušava preokrenuti stvari. C8 Preliator je davno debitovao, no nikad nije ušao u fazu proizvodnje.

U međuvremenu se C8 modeli nastavljaju pojavljivati na aukcijama i prodavati za velike sume, a to uopće nije iznenađenje za jedan sportski automobil čiji je dizajn inspirisan avionima i koji pokreće Audijev V8 motor od 400 KS.

Automobil na fotografijama je jedan od 121 primjerka modela C8 Spyder te jedan od četiri sa žutom karoserijomi crnom kožom u unutrašnjosti. Također, riječ je o jednom od 15 primjeraka s periskopskim retrovizorom. Pokreće ga 4,2-litarski Audijev V8 motor čijih se 400 KS prenosi na stražnje točkove putem 6-stepenog manuelnog Getrag mjenjača. Automobil od 0 do 100 km/h ubrzava za nešto manje od 5 sekundi te dostiže maksimalnu brzinu od 300 km/h.

Atraktivne 19-inčne felge su savršene veličine za ovaj model te daju ogroman doprinos ukupnom izgledu koji je bezvremenski, elegantan i moderan.

Inspiracija aeronautikom je očigledna i u unutrašnjosti gdje se nalazi aluminijska armaturna ploča, hromirani brojčanici sa zelenim pozadinskim osvjetljenjem te različita dugmad koja podsjećaju na ona u avionskom kokpitu.

Četverokraki upravljač nije fabrički nego je kupljen naknadno.

Koliko će novi vlasnik izdvojiti za Spyker C8 Spyder, ostaje da se vidi.

Vezani članci