Noviteti
0

Spyker planira proizvodnju B6 Venatora

Klix.ba
„Interesovanje na Sajmu automobila u Ženevi prevazišlo je sva naša preliminarna očekivanja, tako da ćemo bez sumnje krenuti sa proizvodnjom Spykera B6 Venator“, izjavio je Izvršni direktor Spykera, Victor Muller.

U nastavku je dodao da je još uvijek rano za objavu preciznih specifikacija, ali misli kako će produkcijski model biti veoma sličan konceptnom modelu B6 Venator.

Model je inače dobio ime po latinskoj riječi koja u prevodu znači „lovac“, a u Spykeru je to jasna asocijacija na njihov istoimeni avion iz ranih godina 20. stoljeća. Agresivno koncipiran konceptni automobil karakteriše nekolicina dizajnerskih detalja koji su viđeni u proizvodnji aviona.

Unutrašnjost je prekrivena najluksuznijom kožom, uz obilato korištenje aluminijuma, a instrumenti i prekidači dizajnirani su po uzoru na one iz aviona. Ispod karoserije od karbon-fibera nalazi se aluminijumska šasija.

Centralno smješten V6 motor razvija više od 375 KS. Prvi produkcijski primjerci trebali bi stići početkom naredne godine. Prije početka prodaje u Sjedinjenim Američkim Državama, koji je planiran za jesen 2014. godine, B6 Venator stići će na tržišta Evrope, Azije i Bliskog Istoka. Cijena: oko 150.000 dolara.

Vezani članci