Nivo realnih cijena
34

Spring ponovo najpovoljniji električar u Evropi: Dacia značajno spustila cijene

A. M.
Pod pritiskom konkurencije, strahom od evropskih sankcija i gubitka eko bonusa, budući da se električni Spring proizvodi u Kini, Dacia je već na pojedinim tržištima u Evropi značajno snizila cijene ovog modela. Na nekim tržištima, cijene su reducirane za preko 7.000 eura.

Francuzi su prvi zaprijetili ukidanjem subvencija za sve neevropske električne automobile koji se uvoze na tamošnje tržište. Bez obzira što je Dacia Spring dio Renaultovog portfolija, ovaj model se proizvodi u Kini i takođe je na listi za odstrel kad su u pitanju eko bonusi. S obzirom da više ne ispunjava uslove za ekološki bonus od 15. decembra 2023., Dacia Spring ipak još nije rekao svoju posljednju riječ. Dacia je mimo pomoći države odlučila sniziti cijenu Springa, kako bi ovaj mini električar ostao konkurentan u suočavanju s nadolazećom konkurencijom. Zato se na pojedinim evropskim tržištima čiste lageri, a cijene su poprilično reducirane.

Jedini električni model rumunske marke trenutno se vratio na nivo cijena koje su bile aktuelne prije poskupljenja. Naime, Spring u verziji Essential 45 u Rumuniji spao je sa 21.000 na 14.295 eura, dok opremljenija i jača verzija Spring Extreme 65, umjesto 23.150, na akciji košta 15.945 eura. Slično je na njemačkom tržištu, gdje je vlada iznenada prije predviđenog roka ukinula subvencije. Ulazni model Spring Essential 45 Electric nakon novog popusta, umjesto 22.750 eura, košta 14.623 eura.

U Francuskoj je trenutno istaknuta cijena od 18.400 eura, što je bez obzira na gubitak bonusa od 4.000 eura, ovaj model povoljniji za 2.400 eura. Iako Citroen još nije krenuo s prodajom e-C3, Spring je već sada na cjenovnom nivou svoje najveće najavljene prijetnje. To također vrijedi i za verziju Extreme, opremljenu električnim motorom od 65 KS, koja prema WLTP ciklusu ima domet od 220 kilometara. Cijena Extreme verzije sada kreće od 19.900 eura, u usporedbi s 22.300 eura iz prošle godine, kada je uz 5.000 eura primijenjenog bonusa Spring koštao 17.300 eura na cesti.

Očekuje se da će cijene Springa padati tokom ostatka 2024. godine, posebno nakon što su iznosi, koje je vlada davala putem bonus programa, manji nego prije. Istovremeno, Dacia će krajem februara na sajmu u Ženevi predstaviti redizajniranu verziju Springa, koja je će uz efektniji izgled i niske cijene pokušati zadržati status najpovoljnijeg električara na Starom kontinentu.