Stiže druga generacija
16

Škoda objavila prve fotografije s kojima najavljuje novi Kodiaq

E. L.
Škodin najveći SUV bit će nešto duži od prethodnika, a u igru ovaj put ulazi i plug-in hibridna verzija.

Sedam godina nakon premijernog predstavljanja Kodiaqa prve generacije u češkoj automobilskoj kompaniji pod okriljem Volkswagena pripremili su Kodiaq druge generacije čije je predstavljanje planirano ove jeseni.

Prije toga, u Škodi su objavili nekoliko najavnih fotografija na kojima se i pored kamuflažne folije može vidjeti kako će izgledati nova generacija njihovog najvećeg SUV-a za koju kažu da je proizvod evolutivnog pristupa uz koji nema radikalnih promjena.

Otkriveno je da je novi Kodiaq duži od prethodnika za 61 milimetar, ali bez povećanja međuosovinskog rastojanja koje ostaje nepromijenjeno. U verziji sa sedam sjedišta zapremina prtljažnika iznosi od 340 do 845 litara, a uz pet sjedišta ide do 910 litara, što je za 75 litara više u odnosu na prvu generaciju.

Novi Kodiaq pokretat će nekoliko poznatih benzinskih i dizelskih motora s polica Volkswagena, a osnovni motor u ponudi je 1,5-litarski četverocilindarski turbobenzinac (TSI) koji razvija 150 KS. Za prijenos snage samo na prednju osovinu zadužen je 7-stepeni automatski DSG mjenjač. Uz snažniji dvolitarski turbobenzinski motor (204 KS) stiže i pogon preko obje osovine.

Za ljubitelje dizela tu je dvolitarski četverocilindarski turbodizelski motor koji u slabijoj verziji nudi 150, a u snažnijoj 193 KS. Jednako kao i u slučaju turbobenzinaca, slabiji TDI motor pokreće samo prednju, a snažniji je zadužen za obje osovine. Ručni mjenjači nisu u opciji.

S novim Kodiaqom stiže i plug-in hibridna verzija, a kombinovana snaga 1,5-litarskog turbobenzinca i elektromotora iznosi 204 KS. U Škodi kažu da je kapacitet baterija (25,7 kWh) dovoljan za prelazak do 100 kilometara bez asistencije motora s unutrašnjim sagorijevanjem.

Pored novog Kodiaqa, Škoda će ove jeseni predstaviti i novu generaciju modela Superb.