auto
15

SEAT Leon Cupra s 300 KS protiv šest haskija na zaleđenom jezeru

Klix.ba
Najsnažniji produkcijski automobil koji je kompanija SEAT ikad proizvela, Leon Cupra s 300 KS, stao je na crtu s jednom od najbržih pasmina na svijetu, haskijima s kojim je odmjerio snage na zaleđenom jezeru.

SEAT Leon Cupra karavan s 300 KS je vozio profesionalni vozač Jordi Gene u Laplandu te se utrkivao sa šest haskija, koji su vukli sanke. Iako je jasno da se radi o nefer utrci, video je snimljen iz zabave, ali i kako bi se istakle neke važne karakteristike kompanijinog najbržeg cestovnog automobila ikada.

Haskiji su veoma snažni i izdržljivi te za jedan dan mogu pretrčati 130 km. Oni spadaju u grupu najbržih pasmina na svijetu te mogu trčati brzinom do 40 km/h.

Leon Cupra i haskiji su svoju snagu i vještine pokazali na zaleđenom jezeru Pikku-Nissi, jednom od 180.000 jezera u Finskoj, a debljina leda iznosi oko jedan metar.

Leon Cupra ST DSG 4Drive košta 35.440 eura i najskuplji je u SEAT-ovoj ponudi modela Leon. Pokreće ga 2,0-litarski benzinski motor s turbopunjačem, koji razvija 300 KS i 380 Nm obrtnog momenta. Snaga se prenosi na 4Drive sistem na sva četiri točka preko šestostepenog automatskog mjenjača.

Karavan visokih performansi od 0 do 100 km/h ubrzava za 4,9 sekundi prije nego dostigne maksimalnu brzinu od 250 km/h. Uprkos tome što odiše sportskim duhom, Leon Cupra je i praktičan automobil, tako da u prtljažnik može stati svih šest haskija, pa čak i sanke sa oborenim stražnjim sjedištima