auto
0

Rolls Royce Phantom

NINA
Ako vam se pri pogledu na ime modela pojavi misao "šta je tu novo, pa taj automobil je već u prodaji", da odmah napomenem da se ovdje radi o posebnoj verziji.

Ako imate vilu ili ogromnu kuću u npr. Monte Carlu, novca mjerenog u osmo cifrenim brojkama, tada želite samo najbolje, a za cijenu i ne pitate. Kada kupujete automobil, vodite se istim principom odabira, a ako pitate nekog auto fana koji su to najluksuzniji automobili današnjice, spomenut će vam Maybach ili RR Phantom. To su dva automobila za koja ne vrijede normalne "klasifikacije”, ne gleda im se zapremina prtljažnika ili potrošnja, jer to su nebitne stvari. Isto je i sa dužinom, kada imate privatnog vozača, ne brine vas hoće li tražiti parking 1 minutu ili 2 sata, bitno je da se pri prevozu vi osjećate što bolje. Dakle, ne tražite automobil, nego luksuznu jahtu na točkovima, koja će pružiti svemirski doživljaj u vožnji.

Upravo to nude ova dva automobila, a sada RR ponudu Phantoma obogaćuje produženom i još luksuznijom verzijom. Pri samom konstruisanju Phantoma, u planu je bila i ova verzija, tako da je kompletna struktura već unaprijed projektovana za poduhvat koji je sada obavljen. Baza se zasniva na ASF-u (aluminium space frame) koji je u ovom modelu produžen za 250 mm, ali tim se nije izgubilo na torzionoj otpornosti karoserije. Ovim zahvatom, dužina Phantoma je porasla sa 5.83 na 6.08 metara, dok su ostale dimenzije ostale identične.

Produženje je obuhvatilo dio iza B-nosača, jednostavnije rečeno, dio iza prednjih sjedišta. Time su poboljšani prostranost, a samim tim i komfor na zadnjoj klupi, gdje sada mjesta ima u izobilju. Dužu verziju ćete najprije primjetiti po dužim zadnjim vratima, koja se uz to otvaraju u suprotnom smjeru od prednjih (kao prozori na kućama). Od opreme, teško je nabrojati što se sve nudi, jer iz RR-a kažu da će ugraditi sve što vlasnik zatraži, što nas dovodi do zaključka da je mašta vlasnika jedino ograničenje pri opremanju modela. Svoj premjerni nastup, ova verzija RR-a će imati na auto salonu u Ženevi, koji vrata posjetiocima otvara sutra. Ako je neko radoznao oko cijene, pa eto, osnovni model će stajati oko 540 hiljada eura.

B. K.