Pod kontrolom čovjeka
24

Robot Eastract može ukloniti automobile i iz najužeg prostora

D. B.
Neke kompanije koriste robote pod nazivom Eastract, koji predstavlja kombinaciju vozila za vuču i viljuškara.

Uklanjanje parkiranog automobila može biti težak posao, posebno u gradskim okruženjima gdje je pristup ograničen. Ponekad nema dovoljno prostora za prilazak vozila za vuču ispred i iza automobila, a ako nema ključa ili je riječ o "brickovanom" električnom vozilu, onda vozilo za vuču i nema smisla.

No, sada postoji rješenje, a to je daljinski upravljana mašina koja predstavlja neku kombinaciju vozila za vuču, viljuškara i mašine za uništavanje eksplozivnih sredstava.

Ova vozila su prisutna još od 2012. godine, no nema ih previše pa ih stoga nisu imali priliku vidjeti baš svi. Treba reći da nije riječ o "pravim" robotima jer njihovim radom u potpunosti putem daljinskog upravljača upravlja čovjek. Proizvodi ih francuska kompanija Multitract, a nose naziv Eastract.

U prilogu je snimak uklanjanja Range Rover Evoquea s pokvarenim mjenjačem, koji je zabilježen u Manchesteru, dok video objavljen na Instagramu prikazuje uklanjanje Volva XC60 s parking mjesta namijenjenog invalidima.

Možda će jednog dana mašine poput Eastracta svoj posao obavljati potpuno autonomno.

Eastract ima par gusjenica i nosač koji klizi naprijed poput rampe prema krajnjim točkovima vozila, dok najbliži točkovi klize prema robotu na drugom nosaču. Nosivost iznosi 2.500 kg, tako da je moguće uklanjati gotovo sva vozila osim najvećih SUV-ova i električnih vozila, no za njih je zadužen moćniji TowTrack XL, koji može ukloniti vozilo teško 3.500 kg i s međuosovinskim rastojanjem do 4.700 mm.