Ide na aukciju
1

Rijetki Ford GT Heritage Edition traži novog vlasnika

D. B.
Primjerak rijetkog Forda GT Heritage Edition bit će prodan na aukciji ovog mjeseca.

Dospjeti na listu kupaca novog Forda GT nije lako jer je jedan od uslova provjera historije kupca kako bi u kompaniji bili sigurni da će budući vlasnik adekvatno koristiti automobil. Prvobitno je Ford planirao poizvesti 1.000 primjeraka novog GT-a u periodu od četiri godine, ali je velika potražnja prisilila proizvođača da proizvede dodatnih 350 primjeraka.

Uprkos tome se Ford GT veoma rijetko može vidjeti na cesti.

Oni koji nisu uspjeli dospjeti na listu kupaca sada imaju priliku kupiti veoma poseban primjerak superautomobila, koji će biti prodan na aukciji ovog mjeseca.

Radi se o Fordu GT Heritage Edition proizvedenom 2017. godine, koji je lakiran u crnu bojiu te ima srebrenu liniju preko karoserije. Inspirisan je legendarnim modelom Ford GT40 Mark II iz 1966. godine koji su vozili Bruce McLaren i Chris Amon prilikom pobjede na utrci 24 sata Le Mansa 1966. godine.

U čast tog modela Heritage Edition GT nosi broj 2 na vratima i prednjem poklopcu. Radi se o 50. proizvedenom primjerku kojim je obilježena 50. godišnjica pobjede na Le Mansu.

Unutrašnjost je crne boje te sadrži karbonska Sparco sjedišta s kožom presvučenim bočnim potporama, plave sigurnosne pojaseve u šest tačaka i drugo.

Automobil je prešao svega 19 kilometara, a pokreće ga 3,5-litarski Ecoboost V6 motor uparen sa sedmostepenim automatskim mjenjačem s duplim kvačilom koji razvija 660 KS i 746 Nm obrtnog momenta.

Aukcija se u Sjevernoj Karolini održava od 25. do 27. februara, a očekuje se da će novi vlasnik izdvojiti sedmocifreni iznos u dolarima.