Mogućnost izbora
58

Proradio glas razuma u Fordu: Prodavat će automobile sa SUS motorima i nakon 2030. godine

A. M.
Ford je revidirao svoje planove elektrifikacije za narednu deceniju. Kako je rezultat prodaje električnih automobila ispod očekivanja, američka kompanija će ipak nastaviti prodaju automobila s termalnim SUS motorima i nakon 2030. godine.

Iako je prodaja električnih automobila značajno porasla u posljednjih pet godina i dalje je daleko ispod očekivanja.

Zbog toga je nekoliko brendova počelo revidirati svoje planove elektrifikacije i odgađati trenutak kada će u svojoj ponudi imati samo električne modele. Proizvođači sve više prihvataju činjenicu da kupcima treba dati mogućnost izbora.

Ford je jedan od onih koji ponovo mijenja ploču, jer je najavio da će nastaviti da prodaje automobile s motorima na unutrašnje sagorijevanje i u sljedećoj deceniji. Plavi oval je još u februaru 2021. godine ambiciozno najavio da će od 2030. godine postati potpuno električni brend.

Međutim, na događaju u Londonu, Martin Sander, generalni direktor Ford Europe, rekao je da će kompanija nastaviti sa klasičnim automobilima i da će nuditi onaj tip pogona koji kupci budu tražili.

Istovremeno, Sander je priznao da je potražnja za električnim automobilima manja od procjena američkog brenda. Međutim, Ford će nastaviti sa lansiranjem novih "baterijskih" modela u narednom periodu.

Kasnije ove godine svjedočit ćemo debiju električne verzije Ford Pume, koja će se proizvoditi u rumunskoj fabrici u Craiovi kao i standardna verzija. Također, novi električni Ford Explorer će također krenuti u proizvodnju tokom ove godine.

Vezani članci