Tvornica u Češkoj
0

Proizveden 100.000-ti Yeti

Sarajevo-x.com
Danas je 100.000-ti Yeti napustio tvornicu u češkom Kvasinyju. Osim u ovoj proizvodnoj lokaciji Yeti se, od sredine 2010. godine, također realizuje u indijskom Aurangabadu, dok se njegova SKD-montaža odvija i u ruskoj Kalugi.

Od uvođenja na tržište do danas Yeti je stekao veliku popularnost u svijetu.

"Yeti za Škodu predstavlja veliki uspjeh", izjavio je Michael Oeljeklaus, član Uprave za područje proizvodnje. "Ovo najbolje potvrđuje brojka od 100.000 prodatih primjeraka u samo dvije godine. S Yetijem smo ponudili jedno od najboljih kompaktnih crossovera na automobilskom tržištu. Yeti igra važnu ulogu u našoj strategiji rasta. Stoga smo se odlučili za uvođenje proizvodnje u Kini od 2013. godine. S proizvodnjom u Shanghaiju Yeti će dobiti vjetar u leđa i dati značajan doprinos internacionalizaciji marke Škoda."

Od njegovog lansiranja na tržište, 2009. godine, Yeti se pokazao kao najbolji tržišni uspjeh češkog proizvođača automobila. Samo u prva četiri mjeseca ove godine prodajne su brojke sa 22.100 prodatih primjeraka skočile za 34% u odnosu na isti period prošle godine. Naime, u 2010. godini Škoda je kupcima isporučila 52.600 modela Yeti: vozilo je dostupno s prednjim pogonom ili sa 4x4-pogonom na sva četiri točka. Sve duža lista čekanja za modelom Yeti potaknula je management iz Mlada Boleslav na uvođenje još jednog Yeti modela – ekološki nastrojene verzije GreenLine.
Neovisno o tome gdje se nalazi, na cesti ili na terenu, prepreke za Yeti predstavljaju jedno: dobrodošlu promjenu. Njegova inovativna tehnika i robusna konstrukcija osiguravaju užitak u sigurnoj vožnji. To potvrđuje Euro NCAP: pet zvjezdica i najbolje ocjene za sigurnost Škodinog Yetija.