Ispod haube 9,4 V8
0

Prodaje se unikatna Chevrolet Corvette Sportwagon

A. M.
Elegantna Corvette pretvorena u elegantni shooting brake pojavila se na jednoj američkoj aukciji. Brutalno snažan osmocilindraš ispod ispupčene haube također je doslovno ogromna atrakcija, a trava uz cestu kojom proleti ova Corvette više ne raste.

Chevrolet Corvette postao je prvi američki sportski automobil masovne proizvodnje u poslijeratnom razdoblju. U kontinuiranoj je proizvodnji od 1953., napuštajući proizvodnu traku s tradicionalnim karoserijama coupea i roadstera tokom osam generacija. Današnji kupci nemaju izbora za praktičniji oblik karoserije, ali u prošlosti su mogli Corvette pretvoriti u elegantan "shooting brake".

Jedan od takvih rijetkih karavana upravo je na prodaju. Temelji se na legendarnoj trećoj generaciji C3 s kultnim dizajnom inspirisanim bocom Coca-Cole. Šezdesetih godina prošlog vijeka počeli su se javljati entuzijasti zainteresovani za praktičnije sportske automobile, a jedan bubnjar iz rock'n'roll benda došao je na zanimljivu ideju o stvaranju Corvette Sportswagon. Uživao je u svojoj Corvetti, ali mu je trebao veći prtljažnik u kojem bi prevozio svoje bubnjeve.

Tokom proteklih decenija nekoliko specijaliziranih kompanija znalo je pretvoriti Corvette u shooting brake. Ovih dana na aukciji u SAD osvanula je jedna od navodno najboljih transformacija ikad. Temelji se na originalnom roadsteru iz 1968. godine, a originalni sklopivi krov od tkanine zamijenjen je tvdom plohom u targa stilu proizvođača Eckler. Karoserija je modifikovana sa širim zadnjim blatobranima i vidno ispupčenim poklopcem motora, ispod kojeg je ugrađeno pravo čudovište.

Srce ovog jedinstvenog "Chevyja" je ogromni 9,4-litarski 8-cilindarski General Motorsov big block motor oznake ZZ572/720R sa ne manje od 707 KS i 921 Nm obrtnog momenta. Osmak je uparen s petostepenim ručnim mjenjačem Richmond Gear, koji kamionski obrtni moment prenosi na zadnje točkove uz pomoć Powergrip HD kvačila iz kompanije Ram Clutches i Positraction diferencijala s ograničenim proklizavanjem. Brutalno krdo konja ispod haube ukroćeno je snažnim disk kočnicama na svim točkovima.

Američki trgovac iz New Yorka navodi da ova posebna Corvette ima na satu 85.000 milja, što je otprilike 136.000 pređenih kilometara. Automobil posjeduje dokumentaciju i detaljnu listu od zadnje generalke motora, koja je izvršena prije deset godina. Rijetka Corvette Sportwagon prodaje se bez opcije rezervacije, a rezultati aukcije uskoro će biti dostupni. Na zadnjoj aukciji ovaj shooting brake je prodat za 26.000 dolara.

Vezani članci