General Motors
0

Prodaja Chevrolet Volta počinje u Kaliforniji

Sarajevo-x.com
Chevrolet je u na Međunarodnom sajmu automobila u Los Angelesu objavio da će se Volt, električno vozilo s produženim dosegom, krajem iduće godine naći u prodaji u Kaliforniji. Ova savezna država trenutno je najveće tržište novih automobila u SAD-u, pa će Volt biti prvo predstavljen u njoj, a slijedit će ostale veće regije u državi.

Chevrolet također počinje saradnju sa tri kalifornijske komunalne službe, kao i Istraživačkim institutom za električnu energiju (Electric Power Research Institute, EPRI) u svrhu dopunskog demonstracijskog i istraživačkog programa u stvarnim uslovima, kako bi se kupcima približila vozila na električni pogon, poboljšala dalja elektrifikacija automobila, te uspostavili programi za punjenje takvih vozila. General Motors dosad je uložio više od 30 miliona dolara u američke fondove za gospodarski oporavak i reinvestiranje prema Inicijativi za elektrifikaciju transporta koju je pokrenulo američko Ministarstvo energetike.

"Prirodno je da je Kalifornija vodeće tržište za Volt. Ne samo da je ova savezna država trenutno najveće tržište za nove automobile, nego je i poznata po tome što rado prihvaća nove tehnologije", rekao je Brent Dewar, potpredsjednik GM-a zadužen za globalne Chevrolet operacije.

Proizvodnja Volta trebala bi početi krajem 2010. godine, a cijene još nisu najavljene. Prva tržišta na koja će se plasirati Volt, uključujući Kaliforniju, bit će ključni pokazatelji u kojoj je mjeri maloprodajno tržište spremno za električna vozila. GM sarađuje s velikim komunalnim kompanijama u cijeloj Sjevernoj Americi kako bi se svako pojedino regionalno tržište unaprijed prilagodilo skorašnjoj pojavi električnog vozila. Chevrolet će početi isporučivati Volt u Evropi krajem 2011.

Kao dio istraživačkog i demonstracijskog programa, Chevrolet će dati Volt na dvogodišnje testiranje u stvarnim uslovima sudionicima u programu - njih preko stotinu. Chevrolet će također upotrijebiti OnStar telematičku tehnologiju kako bi prikupio podatke o performansama vozila i povratne informacije od testnih vozača. Te će informacije dalje biti proslijeđene Ministarstvu energetike i iskorištene za poboljšanje korisničkog iskustva s novom tehnologijom.

Volt je konstruisan kako bi se lako mogao priključiti na punjenje bilo gdje pa program također uključuje instalaciju preko 500 stanica za punjenje u raznim rezidencijalnim, poslovnim i javnim područjima. Stanice za punjenje bit će korištene za prikupljanje informacija o instalaciji, procesu punjenja baterije, kao i povratnih informacija od korisnika.

Wayne Brannon, predsjednik i izvršni direktor Chevroleta Evrope, rekao je: "Vrlo smo uzbuđeni zbog današnje objave. Informacije koje ćemo dobiti kao rezultat saradnje s našim partnerima u Kaliforniji bit će nam od velike pomoći u planiranju dalje distribucije Chevrolet Volta u Europi.“

Chevrolet Volt je električno vozilo koje ide korak dalje. Konstruiran je da vozi do 60 km isključivo korištenjem električne energije, bez kapi benzina i emisije štetnih plinova. Kada se Voltova litij-ionska baterija isprazni, uključuje se generator koji produžuje ukupan doseg vozila na preko 500 km prije potrebe za zaustavljanjem i ponovnim punjenjem baterije.

Volt je više od revolucionarnog naprednog električnog pogonskog sistema - tehnologija iza njegove baterije mu omogućuje da personalizaciju, korištenje povratnih informacija i interakciju postavi na novi nivo.

"Mjerač učinkovitosti" Volta, prikazanog na digitalnom ekranu u sklopu upravljačke ploče, daje vozaču povratnu informaciju o učinkovitosti vožnje. Sistem za grijanje i hlađenje ima tri načina učinkovitosti, dok se aktivacijom prekidača "Zeleni list" pristupa informacijama o toku snage, punjenju i energiji vozila. Vozač će u sam ili pomoću daljinskog moći podesiti raspored punjenja iz vozila, ovisno o dobu dana ili troškovima. Volt će čak imati zvučno ili slikovno upozorenje kako bi vozaču dao do znanja kada se automobil pali, gasi ili se aktivira punjenje.

Neposredno prije Međunarodnog sajma automobila na ulicama Los Angelesa puno se pričalo o Voltu. U utorak je David Thomas iz Floride bio prvi "civilni" vozač koji je sjeo za upravljač produkcijske verzije Volta. Tu je čast dobio zahvaljujući pobjedi na američkom takmičenju "Smisli naziv za boju novog Chevrolet Volta“ – Viridian Joule je boja koju je imenovao pobjednik konkursa.