Kreirao legendarne modele
92

Preminuo legendarni Lamborghinijev dizajner Marcello Gandini

D. B.
Marcello Gandini, legendarni dizajner odgovoran za dizajniranje brojnih italijanskih automobila, preminuo je u 86. godini, javlja RaiNews.

Gandini je najpoznatiji po svom radu za Lamborghini, jer je dizajnirao modele kao što su miura, Countach i Diablo. Riječ je o legendarnim automobilima čiji su posteri krasili zidove ljubitelja četverotočkaša. Pored toga, Gandini je potpisao dizajn modela među kojima su Lancia Stratos, Bugatti EB110 i Fiat X1/9.

Dizajner je rođen u Torinu, a svoje najbolje dizajne kreirao je radeći za italijansku dizajnersku kuću Bertone od sredine šezdesetih do 1980. godine. Alfa Romeo Montreal, Maserati Khamsin, Ferrari 308 GT4 i originalni Volkswagen Polo su njegove kreacije.

Gandini je kasnije u karijeri napustio Bertone te je neovisno radio za proizvođače automobila poput Citroena, za koji je razvio popularni BX, dok je za Renault dizajnirao sada legendarni hatcback 5 Turbo. Ostali Gandinijevi dizajni uključuju BMW Seriju 5, Lamborghini Espadu i Cizeta-Moroder V16T.

Italijan je sarađivao s kompanijom TaTa Motors 2017. godine, za koju je kreirao TaMo Racemo, koncept sportskog automobila predstavljen na Sajmu automobila u Ženevi. Također, okušao se u drugim sferama poput dizajniranja namještaja. U januaru je dobio počasnu diplomu iz mašinstva od Politehničkog instituta u Torinu.