BBC izgubio sudski postupak
0

Potvrđen identitet The Stiga iz emisije Top Gear

Sarajevo-x.com
Iako je BBC učinio sve da spriječi otkrivanje identiteta misterioznog vozača The Stiga iz emisije Top Gear, čitav slučaj je postao jedna od najgore čuvanih televizijskih tajni ikada, a mediji konačno mogu objaviti da je riječ o 35-godišnje vozaču Benu Collinsu.

Identitet misterioznog vozača potvrđen je jučer nakon suđenja na kojem se pojavio jer je TV-kuća BBC pokrenula postupak kako bi mu zabranila objavljivanje autobiografije, piše "Daily Mail".

Ono što je objavljeno prošlog mjeseca sada je potvrđeno. Misteriozni The Stig je Ben Collins.

BBC je na sve načine pokušao spriječiti otkrivanje njegovog identiteta, pa je zatražio da suđenje bude zatvoreno za javnost. Međutim, televizijski šefovi nisu mogli spriječiti dolazak medija ispred Visokog suda u Londonu.

Na pitanje da li je na suđenje donio svoju čuvenu kacigu, Collins je rekao da ga "pokušavaju natjerati da kaže nešto što ne bi smio".

Kada je upitan da li njegovo pojavljivanje ispred Suda znači da je on The Stig, ljubazno je odgovorio da nema komentara.

Kao što je i očekivano, britanska televizija nije uspjela spriječiti objavljivanje njegove biografije. Ipak, BBC ni nakon saslušanja nije pristao reći ime čovjeka iza maske.

Nakon što je sudija odlučio u korist objavljivanja knjige, izdavačka kuća HarperCollins potvrdila je da je The Stig bio na sudu. U svojoj izjavi su rekli "da je ovo pobjeda slobode govora".

Knjiga pod naslovom "The Man in the White Suit" bit će objavljena 16. septembra i priča je o sedam godina koje je Collins proveo u emisiji Top Gear kao legendarni test-vozač The Stig.

Čelnici BBC-a smatraju da će ovo pokvariti doživljaj gledateljima i sada razmišljaju da dovedu novog The Stiga u drugom odijelu ili da ga isključe iz emisije u potpunosti.