auto
31

Posljednji "pravi" Lamborghini će biti prodan na aukciji

Klix.ba
Lamborghini Diablo SV iz 1999. godine, koji se smatra posljednjim "pravim" Lamborghinijem, bit će prodan na aukciji.

Ovaj Lamborghini se smatra posljednjim potpuno autentičnim jer je posljednji koji je proizveden u postrojenju u Sant'Agati prije nego je Volkswagen kupio ovu kompaniju. U isto vrijeme, posljednji Diablo SV je ujedno posljednji Diablo uvezen u Veliku Britaniju, Lamborghini je proizveo 21. decembra 1999. godine. Od tada je automobil prešao svega 51.500 km.

Automobil će prodati aukcijska kuća Silverstone Auctions, a jedini je koji je ofarban u perla crveno narandžastu boju, dok je unutrašnjost je sive i crne boje. Presvučena je kožom i Alcantarom.

Također, automobil je mehanički u odličnom stanju te je za restauraciju 2013. godine potrošeno 14.555 dolara. Ove godine je ponovo urađen servis.

Lamborghini Diablo SV pokreće moćni 5,7-litarski V12 motor koji isporučuje 523 KS, a od 0 do 100 km/h ubrzava za 3,9 sekundi. Motor je uparen sa petostepenim manuelnim mjenjačem, a snaga se prenosi na stražnje točkove.

U unutrašnjosti je Alpine sat-nav multimedia sistem s mogućnošću povezivanja s iPodom, kao i uređajima koji podržavaju Bluetooth.

Aukcija će se održavati 5. i 6. marta, a očekuje se da će automobil biti prodan po cijeni između 218.331 i 247.442 dolara.