Kralj "zelenog pakla"
74

Porsche 911 GT3 RS drži novo rekordno vrijeme na Nürburgringu

E. L.
Novi Porsche 911 GT3 RS kroz "zeleni pakao“ prošao je za šest minuta i 49.328 sekundi, što je novo rekordno vrijeme Nürburgringa u klasi produkcijskih automobila koje pokreće atmosferski motor.

Bilo je pitanje dana kada će Porsche svoj nedavno predstavljeni i za stazu optimiziran model 911 GT3 RS (992) suočiti sa čuvenom njemačkom stazom, a onda je došao sunčan jesenji dan u kojem je jedan od posljednjih preostalih "atmosferaca“ upisan u zlatnu knjigu Nürburgringa.

Da ne okolišamo, za prolazak kroz "zeleni pakao“ (u dužoj 20,8-kilometarskoj varijanti) 911 GT3 RS "potrošio“ je šest minuta i 49.328 sekundi, što ga postavlja na tron u klasi produkcijskih automobila koje pokreće atmosferski motor i postavlja na treće mjesto među automobilima koji su se na stazi Nürburgring Nordschleife suočili sa štopericom. U kraćoj verziji staze ostvareno vrijeme kruga je šest minuta i 44.848 sekundi.

Automobilom (na gumama Michelin Pilot Sport Cup 2R) koji je bio opremljen opcionim Weissach paketom upravljao je Porscheov legendarni trkač Jorg Bergmeister, a 911 GT3 RS je u odnosu na aktuelni 911 GT3 bio brži za 10,6 sekundi.

Porsche 911 GT3 RS pokreće 4-litarski 6-cilindarski atmosferski boxer motor koji razvija 525 KS i 465 Nm najvećeg obrtnog momenta za čiju je distribuciju na zadnju osovinu zadužen superbrzi 7-stepeni automatski mjenjač s dva kvačila.

Rezultat na Nürburgringu potvrdio je riječi prvog čovjeka Porscheovog GT odjela Andreasa Preuningera koji je svojevremeno rekao da je oko 500 "konja“ više nego dovoljno za vrhunski sportski automobil.

"S obzirom na snažan čeoni vjetar na dugom i ravnom dijelu staze i prilično hladan asfalt, veoma smo zadovoljni ostvarenim vremenom“, rekao je Preuninger, a zadovoljan je bio i Bergmeister koji je nakon ostvarenja rekordnog vremena izjavio da je 911 GT3 RS po mnogim elementima na nivou trkaćih automobila.