Sličan dizajn
0

Polestar i Citroen riješili spor u vezi logotipa u Francuskoj

Klix.ba
Čini se da će švedski proizvođač automobila ipak početi s prodajom svojih automobila u Francuskoj.

Iako sporovi u vezi vizuelnog identiteta i dizajna nisu toliko česti u automobilskoj industriji u poređenju sa drugim branšama kada do njih dođu mogu uzrokovati velike ekonomske zastoje. Jedan od rijetkih u zadnje vrijeme bio je spor oko logotipa između francuskog proizvođača automobila Citroën i švedskog proizvođača automobila Polestar, koji je stigao do suda 2020. godine.

Kako navodi Le Monde, taj spor je sada završen. Portparol Citroëna je to potvrdio francuskim novinama, rekavši da su žalbe povučene i da je slučaj zatvoren. Detalji dogovora i odluke nisu objavljeni.

Spor između Citroëna i Polestara datira još od 2017. godine kada je švedska marka postala samostalni proizvođač automobila sa jakim vezama sa Volvom. Uz to je došao i novi Polestar logo koji je sadržavao dva ševrona usmjerena jedan prema drugom, formirajući četverokraku zvijezdu.

Citroën, a kasnije i DS Automobiles, oba brenda grupacije Stellantis, optužili su Polestar za falsifikovanje i kršenje imidža brenda zbog ove izmjene logotipa, navodeći komentare korisnika interneta koji su primijetili sličnosti.

Francuski sud je 2020. godine odbacio slučaj povrede dizajna, rekavši da postoji slaba sličnost između logotipa i da se njihovi izgledi međusobno razlikuju.