auto
0

Pogledajte najpoznatije lažne automobile u filmovima i serijama

Klix.ba
U Hollywoodu je česta praksa ubacivanje rijetkih klasičnih automobila u filmove i serije. Producenti i osiguravajuće kompanije su više nego svjesni kakav rizik preuzimaju te radije koriste replike nego stvarne i nevjerovatno skupe automobile. Donosimo vam omiljene lažne automobile Hollywooda.

Plymouth Hemi ‘Cuda iz 1971. u seriji "Nash Bridges"

Žuti automobil policajca iz San Francisca trebao bi biti ultrarijetki Hemi ‘Cuda kabriolet, a zapravo se radi o slabijem modelu prerađenom da izgleda kao top model 'Cude. Razlika u cijeni je drastična – oko 50 hiljada dolara za kopiju i više od milion za original.

Ferrari 250 GT California Spyder iz 1960. u filmu "Ferris Bueller’s Day Off"

Ovaj Ferrari smatra se za najpoznatiji filmski lažni automobil. Izdaleka on izgleda gotovo identično, ali ljubitelji Ferrarija mogu i zatvorenih očiju primjetiti razlike poput drugačije komandne table, zadnjih svjetala i sl. Cijena originalnog modela zaista opravdava korištenje replike, a iznosi oko 12 miliona dolara.

Ferrari 365 GTS/4 Daytona iz 1972. u seriji "Miami Vice"

Crni Ferrari Daytona Spyder zapravo je replika izgrađena na šasiji Corvette. Ipak, toliko je uvjerljivo napravljena da su mnogi fanovi Ferrarija prolili suzu kada je automobil eksplodirao u seriji.

Porsche Speedster iz 1958. u filmu "Top Gun"

Lik Kelly McGillis u filmu se vozi po San Diegu u jednom od najrepliciranijih automobila ikad. Obično su pravljeni na platformi VW Beetle, a repliku iz "Top Guna" napravila je kompanija specijalizirana za izradu replika klasičnih Porscheovih automobila Intermeccanica.

Auburn 851 Boattail Speedster iz 1935. u filmu "Indiana Jones and the Temple of Doom"

Indijanin pomoćnik Short Round drži rekord za najuspješniju filmsku automobilsku potjeru u kojoj učestvuje maloljetni vozač, a sam automobil je potpuno lažan i prilično neuvjerljiv.