auto
0

Pobjeda u prvoj i zadnjoj STCC utrci za Volvo

Sarajevo-x.com
Volvo je 1996. godine pobijedio na prvoj utrci skandinavskog touring šampionata (STCC), a 16 godina kasnije je Robert Dahlgren ostvario pobjedu na kraju sezone 2011. godine, što je ujedno i posljednja STCC utrka za Volvo.

"Izuzetno sam sretan što sam ostvario posljednju STCC pobjedu za Volvo. To je ujedno moja prva i posljednja pobjeda sa modelom C30, automobilom u čijem sam razvoju učestvovao od početka do kraja", izjavio je Dahlgren.

Tommy Rustad je imao težak vikend u Mantorp Parku, ali je ipak osigurao bronzu u poretku vozača.

"Finale nije bilo perfektno za mene. Ali treće mjesto u šampionatu je dobar rezultat, uzmemo li u obzir sve incidente tokom sezone. Volvo Polestar Racing je obavio sjajan posao ove godine, a automobil nikad nije bio bolji", kazao je Rustad.

Volvo Polestar Racing je zahvaljujući naporima Rustada i Dahlgrena u poretku timova osigurao srebro.

"Presretni smo zbog zbog pobjede u posljednjoj utrci i zbog činjenice da smo u poretku timova na drugom mjestu. To je dobro zaokruženje uspješnih 16 godina, koliko smo proveli u STCC šampionatu", rekao je Christian Dahl, menadžer Volvo Polestar Racing tima.

Pobjeda u Mantorp Parku je bila 74. po redu STCC pobjeda i 166-ti podijumski završetak za Volvo, što je potvrdilo poziciju švedskog proizvođača, kao najtrofejnijeg proizvođača u istoriji STCC šampionata. Volvo i Polestar sljedeće godine napuštaju STCC šampionat i prelaze u novi šampionat pod imenom Swedish Racing League by TTA.

"S obzirom da smo naš STCC program završili pobjedom, očekujemo uzbudljiv nastavak karijere u SRL seriji", istakao je Derek Crabb, izvršni direktor Motorsporta odjela Volvo Car korporacije.