auto
67

Pariz zabranio upotrebu vozila starijih od 20 godina tokom radnih dana

Klix.ba
Foto: EPA
Foto: EPA
U Parizu je u petak stupio na snagu zakon kojim se zabranjuje upotreba motornih vozila registrovanih prije 1. januara 1997. godine, u periodu od ponedjeljka do petka, od 8 sati ujutru do 8 sati navečer, nastojeći se na taj način izboriti sa zagađenjem zraka koje u toj zemlji godišnje ubije 48 hiljada ljudi.

Zagađenje zraka izazvano emisijom finih čestica goriva iz motora zastarjelih automobila ubija i do 3,7 miliona ljudi širom svijeta svake godine, prenosi Reuters.

Vlasnici se ne slažu s ovom odlukom, kao ni sa činjenicom da su automobili stariji od 20 godina, proglašeni zastarjelim, što će im uveliko smanjiti mogućnost za prodaju automobila.

"Ovaj zakon je patetičan. Pređem 50 km sedmično dostavljajući ramove za slike svojim klijentima. I nastavit ću tako, pa makar i dobijao kaznu svake sedmice", kazao je jedan Parižanin koji vozi Peugeota starog preko 20 godina.

Približno pola miliona vozača bit će pogođeno ovom odlukom, a već se formiraju grupe koje će pravnim putem tražiti nadoknadu za opadajuću vrijednost vozilima koja su pod zabranom.