auto
0

Pagani Zonda F

Sarajevo-X
Dok je Zonda C12S imao zadaću da donese ugled Paganiju u klasi supersportskih automobila, još jedan korak naprijed pravi Zonda F.

Ljubitelji automobila će definitivno pozdraviti svaki novi model Paganija, a pogotovo izvednice Zonda modela, koji predstavlja jedan od najoriginalnijih i najbržih supersportskih automobila današnjice. Prvi Zonda je nosio oznaku C12 i imao 6.0 V12 motor snage 450 KS, a kasnije je došao i jači model sa sedmolitrenim V12 snage 550 KS oznake C12S. Sada na tržište dolazi još i F model, kao i F ClubSport izvedba.

Motor je isti, V12 ali zapremine 7.2 litre, koji dolazi od Mercedesovog AMG odjela (kao i u prošlim modelima). Ovdje razvija snagu od 602 KS, odnosno 650 u ClubSport varijanti, a obrtni momenat je kod jače verzije 780 Nm. To ovom modelu, ponekad zvanom srebrna strijela (zbog Mercedesovog motora), omogućava postizanje vrhunskih performansi. Tako se za ubrzanje do stotke potroši samo 3.6 sekundi, a do 200 km/h Zonda "doleti" za 9.8 sekundi. Prestanak ubrzanja usljedit će tek na 345 km/h, a sve to osim jačini motora, može se zahvaliti odličnoj aerodinamici i laganoj konstrukciji, zahvaljujući kojoj Zonda F teži samo 1230 kg. Predstavljanje ovih modela Zonde očekuje se na Ženevskom auto salonu sljedeći mjesec...

B. K.