Problemima nema kraja
11

Pada vrijednost dionica kompanije Nikola nakon što se zapalilo nekoliko električnih kamiona

D. B.
Kompanija Nikola iza sebe ima teško ljeto, a razlog su požari na njenim električnim kamionima.

Prošle sedmice je izbio požar na dva električna kamiona, a incidenti su se dogodili na različitim lokacijama. Povrijeđenih srećom nije bilo.

Prvi kamion se zapalio početkom prošle sedmice u postrojenju kompanije u Tempeu u Arizoni, a potom je u petak u sjedištu kompanije u Phoenixu požar zahvatio drugi kamion u ranim jutarnjim satima.

"U petak 8. septembra oko 8:30 sati dogodio se toplinski incident s jednim od električnih kamiona blizu sjedišta Nikole u Phoenixu. Niko nije povrijeđen. Ovaj predprodukcijski kamion se nalazio na otvorenom te je podvrgnut istraživanju požara i testiranju", saopćeno je iz kompanije.

Ranije ove godine je također bilo požara na Nikolinim kamionima. Nakon drugog požara je saopćeno da je zapravo riječ o curenju rashladne tekućine, a kompanija je priznala da mora prekinuti prodaju te je pokrenula opoziv Tre transportnog kamiona zbog ovog defekta.

Nakon incidenata su dionice kompanije Nikola pale za 15 posto na 88 centi po dionici prošle sedmice. Otkako je najavljen opoziv u augustu, zabilježen je pad dionica od ukupno 55 posto.

Stvari su sada dosta teže za električni startup koji se pokušava oporaviti i izaći iz sjene bivšeg direktora, koji je osramotio kompaniju jer je osuđen za prevaru poslije objavljivanja krivotvorenih videozapisa i iznošenja lažnih tvrdnji.