auto
36

Ovog vikenda počinje sezona brdskih trka u BiH

Klix.ba
Nakon brojnih loših vijesti, izmjena u kalendaru takmičenja, otkazivanja trka i potpunog otkazivanja takmičenja u Šampionatu BiH na kružnim stazama za ovu godinu, konačno je došlo vrijeme i za prvu brdsku trku u sezoni 2013.

Kako prenosi portal Autosport.ba, prva trka Šampionata BiH na brdskim stazama u ovoj godini vozi se u Hrvatskoj, na poznatoj stazi Malačka u blizini Splita. Prve najave pokazuju kako su automobilisti u Bosni i Hercegovini, ali i u regiji zaista željni dobrog takmičenja. To potvrđuje činjenica da je prijave za trku do sada poslalo 102 takmičara, od čega ih je 19 iz Bosne i Hercegovine. Uz takmičare iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine, na startu u Malačkoj pojaviće se i takmičari iz Crne Gore, Poljske i Austrije s obzirom na to da se, uz Prvenstvo Republike Hrvatske, brdska trka Malačka 2013 boduje i za Šampionat BiH, FIA CEZ Trophy i Šampionat Auto-Federacije Crne Gore.

Prva brdska trka u ovoj godini donosi i nekoliko novosti u takmičarskoj postavi. Tako se u klasi N2 prošlogodišnjem šampionu Nenadu Lehpaneru pridružio višegodišnji šampion klase N1, Goran Dojčinović s Peugeotom 106, dok se dolazak Srđana Maksimovića s Citroenom Saxom VTS u ovu klasu očekuje u nastavku sezone.

Također, ove godine nastupiće i novi Auto klub Spin iz Sarajeva, čije boje će braniti Lehpaner u klasi N2, Krešimir Bodnaruk s Hondom Civic Type R u klasi N3, Neđeljko Lazarević u klasi H1400 i Engin Beširević s Renault Cliom Williams u klasi H2000.

Također, novost u Malačkoj biće i dolazak Šefika Pehlića s novim automobilom, Subaru Imprezom, s kojom će ove godine nastupati u najsnažnijoj klasi H2000+.

Odluku da iz drugih disciplina pređu na brdske trke ove godine donijela su dva takmičara. Prošlogodišnji šampion na kružnim stazama Jasmin Golać ove godine će s svojom Alfom Romeo 147 nastupati u klasi H2000, dok je Ivo Leženić s svojim Volkswagen Golfom GTI odlučio da autoslalom zamijeni brdskim trkama.

Lista prijavljenih takmičara iz BiH za Brdsku trku Malačka 2013:

  1. Nenad LEHPANER - AK SPIN - PEUGEOT 106 RALLYE 1.6
  1. Goran DOJČINOVIĆ - PEUGEOT 106 GTi
  2. Azer KURTOVIĆ - AK ArcRACING - RENAULT CLIO SPORT 2.0
  3. Krešimir BODNARUK - AK SPIN - HONDA CIVIC Type R
  4. Dejan VUJASIN - AKK OPTIMA MTRSP. - ZASTAVA YUGO 1.4
  5. Nedeljko LAZAREVIć - AK SPIN - CITROEN AX 1.4
  6. Hasan LJUBIJANKIC - AMK CAZIN - HONDA CIVIC 1.6 VTec
  7. Bakir HADŽIC - AK ArcRACING - HONDA INTEGRA Type R
  8. Mladen ŠOLJIC - AKK Optima Mtrsp. - RENAULT CLIO SPORT
  9. Engin BEŠIREVIC - AK SPIN - RENAULT CLIO WILLIAMS 2.0
  10. Dario BILOŠ - AKK BRKIC SERVIS - VW GOLF 2.0
  11. Šefik EMRIC ASK S 57 Motorsp. OPEL ASTRA 2.0 GSI
  1. Jasmin GOLAĆ - AMK Feromont Sport - ALFA ROMEO 147 2.0
  2. Ivo LEŽENIĆ - AK ArcRACING - VW GOLF II 2.0 16v
  3. Goran KEROŠEVIĆ - AMK Feromont Sport - BMW E 36 M3
  4. Suad HOTA - AK ArcRACING - LANCIA DELTA Integrale EVO
  5. Šefik PEHLIĆ - AMK PRO-DRIVE - SUBARU IMPREZA
  6. Miroslav JOSIPOVIĆ - AMKK FAM Sport - OPEL VECTRA ST
  7. Boris Miljević - SAK Prodriver - FORMULA NISSAN-COLONI