Ogromna olupina
16

Ovako je izgledao presječeni brod koji se prevrnuo dok je prevozio 4.300 vozila

D. B.
Ogromni brod koji je prevozio 4.300 automobila prevrnuo se i zapalio kod obale Georgije u septembru 2019. godine, a fotografije njegovog uklanjanja su prilično impresivne.

Riječ je o brodu Golden Ray dugom 200 metara, koji je bio u vlasništvu Hyundai Glovisa, odjela kompanije Hyundai Motors zaduženog za prekookeanski transport. Kapacitet broda je iznosio 6.933 automobila, no ovog puta je prevozio 4.300 automobila kompanije KIA, General Motorsa (Chevrolet i GMC), Mercedes-Benz i RAM kada se dogodila nesreća.

Brod je plovio prema Baltimoreu nakon što je napustio luku Brunswick u Georgiji.

Fotografije prikazuju brod Golden Ray izrezan na komade, kao i automobile koji su bili u njegovoj utrobi.

Na brodu su bile 24 osobe kada se nesreća dogodila, uključujući 23 člana posade i američkog pilota. Svi su preživjeli nesreću te su spašeni.

Operacija uklanjanja broda je povjerena timu iz Georgije, obalnoj straži i kompaniji Gallagher Marine Systems koju je unajmio Hyundai. Prvi zadatak je bilo uklanjanje ogromne količine nafte i ulja kako bi se spriječilo zagađenje, no curenja je ipak bilo.

Plan za uklanjanje olupine je podrazumijevao rezanje broda na osam dijelova, a svaka od njih je posebno vađena iz vode. Posljednji dio je izvađen krajem prošle godine.