Svijetlo kao po danu
0

Opel u novim modelima predstavlja prednja svjetla Intelli-Lux LED

Klix.ba
Prilagodljiva tehnologija Intelli-Lux LED bez zasljepljivanja upotrebljava se u svim klasama automobila njemačkog proizvođača, od najprodavaniji malih automobila Opel Corsa do atraktivnog modela Opel Mokka i vodećeg modela Opel Insignia. Osim toga, najnovija generacija svjetala Intelli-Lux LED Pixel Light dostupna je uz nadoplatu i za potpuno novu Opel Astru, koja je nedavno proslavila svoju svjetsku premijeru, te novo izdanje Opel Grandlanda.

Opel ima dugu tradiciju pružanja najbolje vidljivosti, a time i najvišeg nivoa sigurnosti za noćnu vožnju. Astra ima vodeću ulogu kao tehnološka platforma u okviru koje se inovacije stavljaju na raspolaganje širokom rasponu kupaca, također u svojoj najnovijoj generaciji.

Pravi vrhunac ovdje predstavlja vodeća svjetlosna tehnologija. Još 2015. prethodna generacija (Evropski automobil godine 2016.) uvela je revolucionarnu matričnu rasvjetu u kompaktnu klasu. Sada je stigla sljedeća faza razvoja. Svjetla Intelli-Lux LED Pixel poznata iz Opelovog vodećeg modela Insignia i novog SUV modela Grandland slave svoju premijeru u novoj Astri.

S ukupno 168 LED elemenata (84 po prednjem svjetlu) izazivač kompaktne klase osigurava precizan i fluidan uzorak svjetla u svakom trenutku, bez zasljepljivanja drugih učesnikaka u saobraćaju. Nova Astra tako postavlja standarde u klasi. Izuzetno tanka prednja svjetla "izrezuju" nadolazeća vozila iz svjetlosnog konusa s vrhunskom preciznošću unutar milisekundi. Preostala područja ostaju potpuno osvijetljena dugim svjetlima.

Tehnologija Intelli-Lux LED superiornija je od ksenonskih ili konvencionalnih rasvjetnih sistema jer je preciznija i snažnija. Čim automobil napusti urbana područja, matrična prednja svjetla automatski se prebacuju na duga svjetla i kontinuirano prilagođavaju dužinu i raspodjelu svjetlosnog konusa. Ostali sudionici u prometu nisu zaslijepljeni, dok su ostatak ceste i okolica jako osvijetljeni. LED segmenti automatski se ponovno uključuju čim sistem ne otkriva svjetla drugih vozila.

Zahvaljujući tehnologiji Intelli-Lux LED vozači Opela također mogu mnogo ranije vidjeti predmete na cesti. To im daje više vremena za odgovarajuću reakciju, na primjer, kada životinje neočekivano prelaze cestu.

Osim što sistemi Intelli-Lux LED povećavaju sigurnost, oni su i privlačnog izgleda. U novim Opelovim modelima Mokka, Astra i Grandland prednja svjetla sastavni su dio prednjeg izgleda automobila, novog lica Opel Vizor.

Vrlo efikasno, svijetlo kao po danu: Opelovi potpuno LED rasvjetni sistemi

Opel nudi slično efikasne i moderne LED sisteme u drugim modelima. Opel Mokka, na primjer, standardno dolazi s potpuno LED sistemom koji se sastoji od prednjih svjetala, dnevnih svjetala, pokazivača smjera i zadnjih svjetala. U Opel Crosslandu uz nadoplatu su dostupna prilagodljiva potpuno LED prednja svjetla sa svjetlom za zavoje, pomoći za duga svjetla i automatskom kontrolom dosega.

Opelovi najsavremeniji LED sistemi također su izdržljiviji i energetski efikasniji od konvencionalnih prednjih svjetala i dodatno smanjuju emisiju CO2

Vezani članci