Elektrificirani pogon
37

Obnovljena KIA XCeed najavljena teaserom, debituje 18. jula

D. B.
KIA je objavila nekoliko skica obnovljenog kompaktnog crossovera XCeed, koji će biti predstavljen 18. jula.

XCeed će biti dostupan ekskluzivno kao blagi hibrid i plug-in hibrid, a zatezanje bora sredinom životnog ciklusa dolazi tačno godinu dana nakon što je KIA osvježila modele Ceed, Proceed i Ceed SW, kao i tri godine nakon što se XCeed pojavio na tržištu.

Redizajn donosi blage vizuelne promjene eksterijera, kao i poboljšanja u unutrašnjosti. KIA će prvi put ponuditi GT-Line verziju modela XCeed, koju će odlikovati više sportski izgled i bogata oprema. Upravo ta verzija je prikazana na zvaničnim skicama, a posjeduje novi prednji branik s "čišćim" dizajnom usisnika, drugačiju rešetku hladnjaka, novi KIA-in logotip te novu LED grafiku za prednja svjetla.

Bočni profil otkriva velike felge slične onim na drugim GT-Line modelima, ali su one očekivano pretjerane veličine na skicama jer su dizajneri učinili sve da naglase proporcije vozila.

Nazad su promjene ograničene na nove LED grafike svjetala, novi logotip i hromirane detalje na "lažnim" završecima izduvnih cijevi, a tu je i zaštita podvozja u boji karoserije koja izgleda kao difuzor.

Sudeći prema strategiji KIA-e koja se odnosi na facelift modele, vizuelne promjene osnovnih modela bi mogle biti još manje u odnosu na bolje opremljene i skuplje GT-Line modele.

Izgled unutrašnjosti nije otkriven, ali se očekuje da će XCeed imati ista poboljšanja kao i ostatak Ceed porodice. To podrazumijeva unaprijeđeni 12,3-inčni digitalni instrument klaster, novi softver za 10,25-inčni ekran infotainment sistema osjetljiv na dodir, kao i unaprijeđena ADAS opremu te nove materijale u unutrašnjosti.

Obnovljeni XCeed će biti dostupan s blagim hibridnim i plug-in hibridnim pogonima, tako da verzija koje pokreće isključivo motor s unutrašnjim sagorijevanjem neće biti.

Blagi hibrid će vjerovatno činiti 1,0-litarski turbobenzinac uparen s 48V sistemom iz standardnog Ceeda koji razvija 118 KS i čija se snaga prenosi na prednje točkove preko mjenjača s duplim kvačilom.

Plug-in hibrid je već član ponude te kombinuje atmosferski 1,6-litarski motor s električnim motorom, a ukupna snaga iznosi 139 KS. Baterija kapaciteta 8,9 kW omogućava električni domet od 58 kilometara.