Noviteti
9

Vrh ponude za Jaguar F-Type krije se iza oznake SVR

Klix.ba
Nakon januarske online prezentacije publika na Sajmu automobila u Ženevi mogla je uživo vidjeti kako u dva karoserijska oblika izgleda jedan od najboljih Jaguarovih automobila svih vremena.

Jaguarovo posljednje izdanje zasnovano na modelu F-Type kupcima će se ponuditi isključivo s pogonom preko obje osovine, a u Jaguaru su za pogon odabrali 5-litarski V8 motor koji uz pomoć mehaničkog kompresora, preko 8-stepenog automatskog mjenjača, na cestu „spušta“ 575 konjskih snaga i 700 Nm najvećeg obrtnog momenta. Spomenuto je dovoljno da F-Type SVR Coupe, čija je masa 1.705 kilograma, od 0 do 100 km/h stiže nakon 3,5 sekundi. Maksimalna brzina jedne od najoštrijih „mačaka“ do sada iznosi 322 km/h.

U verziji s pogledom na otvoreno nebo automobil je 15 kilograma teži, ali to mu ne smeta da od 0 do 100 km/h također stiže nakon 3,5 sekundi. Maksimalna brzina u ovom slučaju je neznatno manja: „samo“ 314 km/h.

Obje ponuđene karoserije opremljene su unaprijeđenim aerodinamičkim karoserijskim komponentama koje su izvorno korištene na modelu F-Type R, a uz oznaku SVR tu je i ravna podnica, kao i aktivni zadnji spojler koji je napravljen od karbona. Unaprijeđen je i ovjes (optimizirani amortizeri i čvršći stabilizatori), a na automobilu su i nove 20-inčne aluminijske ojačane felge na kojima su šire gume.

U standardni dio opreme SVR-a također spadaju karbonsko-keramičke kočnice, titanijumski izduvni sistem, rekalibriran mjenjač i upravljački sistem i poboljšan sistem pogona preko obje osovine.

Cijena Jaguara F-Type SVR Coupe u Velikoj Britaniji iznosi 110.000 funti, a za Cabrio verziju potrebno je 115.485 funti. Prve isporuke kupcima krenut će početkom ljeta.