Cilindar manje
46

Volvo XC40 sada i s trocilindarskim motorom

Klix.ba
Osnovni i najmanji motor u ponudi za švedski crossover XC40 sada je 1,5-litarski trocilindarski turbobenzinac.

Iza oznake T3 krije se novi 1,5-litarski turbo benzinski motor s direktnim ubrizgavanjem goriva, a svoj prvi motor s tri cilindra Volvo će kupcima ponuditi u kombinaciji s trenutno najmanjim crossoverom u ponudi XC40.

Posljednji u nizu efikasnih turbobenzinskih motora nove generacije raspolaže sa 156 konjskih snaga. Vrijednost najvećeg obrtnog momenta iznosi 265 Nm već pri 1.850 obr/min, a motor je kombinovan s ručnim 6-stepenim mjenjačem. Spomenute brojke dovoljne su da XC40 od 0 do 100 km/h stigne za 9,4 sekunde i razvije 200 km/h.

U Volvu tvrde da su s inovativnom tehnologijom uspjeli u namjeri da naprave kompaktan i štedljiv motor bez kompromisa kada su u pitanju performanse, a s novim trocilindarskim turbobenzincem XC40 postaje još konkurentniji automobil u svojoj kategoriji, što potvrđuju i podaci o dosadašnjoj potražnji najmanjeg Volvo crossovera zbog kojeg su u švedskoj kompaniji morali povećati ranije planiranu proizvodnju.

Ostatak ponude motora za model XC40 zasnovan je na dvolitarskim četverocilindarskim turbobenzinskim (T4 i T5) i turbodizelskim (D3) opcijama s rasponom snage od 150 do 247 konjskih snaga.