Prvi u nizu
21

Volvo predstavio električni XC40 koji s jednim punjenjem baterija može preći 400 kilometara

E. L.
Prvi produkcijski električni Volvo ima pogon preko obje osovine, a pokreću ga dva elektromotora koji kombinovano razvijaju više od 400 konjskih snaga.

Zasnovan na najmanjem SUV modelu, Volvo XC40 Recharge prvi je elektropokretan produkcijski model švedske automobilske kompanije, a kapacitet njegovih baterija (78 kWh) dovoljan je za prelazak 400 kilometara.

Elektromotori proizvode 413 konjskih snaga i 660 Nm obrtnog momenta koji se distribuiraju na obje osovine, a s opcijom brzog punjenja za 80 posto kapaciteta baterija potrebno je samo 40 minuta. XC40 Recharge do "stotke“ stiže za 4,9 sekundi i razvija elektronski ograničenih 180 km/h.

Izuzev nekoliko detalja električni XC40 izvana izgleda poput modela koji pokreću motori s unutrašnjim sagorijevanjem. Umjesto konvencionalnog motora ispod prednjeg poklopca sada se krije dodatni prtljažni prostor. U Volvu su za ovu priliku pripremili i novu zelenu boju karoserije.

Prodaja počinje u drugoj polovini naredne godine, a kupci će za prvi elektropokretan Volvo trebati da izdvoje oko 45.000 eura.

Posvećenost potpunoj elektrifikaciji svojih automobila ponajbolje potvrđuju planovi prema kojima će švedska automobilska kompanija do 2025. godine svake godine predstavljati po jedan elektropokretan model.