Domaća premijera
121

Volvo predstavio novi XC60 u Sarajevu

Klix.ba
Foto: N. G./Klix.ba
(Foto: Nedim Grabovica/Klix.ba)
Volvo centar Sarajevo u saradnji s uvoznikom Volvo automobila za Bosnu i Hercegovinu, kompanijom VCAG, održao je danas u Sarajevu premijeru novog premium SUV-a, popularnog XC60.

Novi Volvo XC60 je druga generacija SUV-a koji je u svom prvom izdanju postao najprodavaniji SUV srednje veličine u Evropi, te jedan od najuspješnijih modela marke Volvo. Sa skoro milion prodanih primjeraka širom svijeta čini čak 30 odsto prodaje ove marke.

Novi Volvo XC60 izvana i iznutra po mnogo čemu podsjeća na umanjenu verziju aktuelnog modela XC90, a s obzirom na to da je veći XC90 već pobrao aplauze širom svijeta, kompaktniji XC60 tako ima sve potrebne preduslove za odlične prodajne rezultate u svom segmentu.

Pored prostrane, izvanredno dizajnirane i opremljene putničke kabine koja je obložena vrhunskim materijalima, XC60 će u borbi za naklonost kupaca u rukavu imati i adut koji je, na iznenađenje mnogih, "posuđen" iz modela XC90: Oznaka T8 krije hibridnu pogonsku kombinaciju koju čini četverocilindarski dvolitarski motor potpomognut mehaničkim i turbo kompresorom i elektro-motor. Rezultat svega je 407 KS s kojima XC60 od 0 do 100 km/h stiže nakon 5,3 sekunde.

Pored najsnažnije hibridne kombinacije, u ponudi motora za novi XC60 su dvije dizelske dvolitarske četverocilindarske verzije (D4 i D5) sa 190, odnosno 235 KS. Ljubitelji benzinaca moći će da biraju slabiji dvolitarski četverocilindarski T5 motor sa 254 KS ili snažniji T6 motor koji iz iste konfiguracije razvija 320 KS i 400 Nm najvećeg obrtnog momenta.

Novi Volvo XC60 dostupan je na našem tržištu sa početnom cijenom od 87.777 KM koliko košta XC60 D4 sa 190 KS. Iz Volva su otkrili kako su na našem tržištu već prodali oko 20 primjeraka ovog noviteta.