Specijalni model
26

Volkswagen pripremio Golf R 20 Years Edition sa 328 KS

D. B.
Volkswagen je pripremio specijalnu verziju osme generacije modela Golf, a to je Golf R 20 Years Edition.

Golf R 20 Years Edition donosi nove detalje i više snage, a Volkswagen na ovaj način obilježava 20. godišnjicu od dolaska prvog modela R32. Bio je to prvi Volkswagenov model koji je nosio R oznaku.

Specijalni model će biti dostupan u Evropi, Sjevernoj Americi i drugim tržištima od sredine 2022. godine, ali samo godinu dana, odnosno do sredine 2023. godine. Njemačka kompanija još uvijek nije objavila cijene.

Ovaj model pokreće 2,0-litarski četverocilindrični turbobenzinac koji razvija 328 KS, što je osjetno više u odnosu na 315 KS u slučaju standardnog modela. Zahvaljujući tome Golf R 20 Years Edition je najsnažniji Golf koji je ikad izašao iz Volkswagenove fabrike.

Automobil posjeduje nešto što VW naziva Emotion Start, a aktiviranjem ove opcije, pri pokretanju motora broj obrtaja "skače" na 2.500 obr/min zbog čega snažni hatchback ima agresivniji zvuk.

Također, specijalni model standardno ima R-Performance opremu, koja je opcija u slučaju standardnog Golfa R. Ta oprema podrazumijeva stražnji krovni spojler, R-Performance Torque Vectoring sistem i dodatne modove vožnje sa Special i Drift podešavanjima.

Tu su i R oznake na rešetki hladnjaka, blatobranima i vratima prtljažnika, bočni rezrovizori su plave boje osim u slučaju ako se naruči crna boja. Na B stubu je oznaka "20", koju reflektuju i svjetla ispod retrovizora. Snažni hatchback je dobio 19-inčne felge u kombinaciji crne i plave boje, a kupci ih mogu naručiti i u potpuno crnoj boji.

U unutrašnjosti su sportska sjedišta presvučena Nappa kožom, a krasi ih plavi R logo u gornjem dijelu naslona. Karbonski detalji su prisutni na armaturnoj ploči i vratima panela.

VW je prodao više od 260.000 primjeraka R modela širom svijeta otkako se 2002. godine pojavio prvi R32. Taj model je pokretao 3,2-litarski VR6 motor, čija se snaga prenosi na sva četiri točka.