Borba brzinom se nastavlja
0

Ultimate Aero uzvraća udarac

Sarajevo-x.com
Nakon što je prije nekoliko dana Bugatti ponosno objavio da je njihov Veyron opet najbrži serijski automobil na svijetu nije dugo trebalo čekati na odgovor iz specijalizovane kompanije Shelby SuperCars.

SSC-ov Ultimate Aero supersportski automobil već je jednom uspio steći slavu i nadmašiti inžinjerski i tehnološki napredniji Bugatti Veyron. Ipak, sa najnovijom verzijom Veyrona, 16.4 Super Sport, Volkswagenova luksuzna marka uspjela je vratiti u svoj posjed prestižnu titulu proizvođača najbržeg serijskog automobila na svijetu, i to sa impresivnim prosjekom od 431,072 km/h.

U izjavi kojom je iskreno čestitalo Bugattijevoj ekipi koja je ostvarila ovaj rezultat, vodstvo kompanije Shelby je istaklo da su bili itekako svjesni da će se prije ili kasnije pojaviti neko ko će opet oboriti brzinski rekord koji je postavio njihov Ultimate Aero. Tako su u Shelby SuperCarsu pripremu nove verzije Ultimate Aera počeli već i prije nego je Veyron preuzeo rekord, a da u SSC-u imaju zaista ozbiljne namjere govori i činjenica da su razvoj dizajna novog modela prepustili Jasonu Castrioti, koji opravdano glasi za jednog od najboljih američkih dizajnera današnjice.

Prema prvim najavama iz SSC-a svoj odgovor na Veyrona 16.4 SuperSport će u javnosti predstaviti već do kraja ovog ljeta, a i ovaj put će najveći dio zadatka imati 6,2-litarski twinturbo V8 motor koji pogoni i aktuleni Ultimate Aero TT, te i u ovom izdanju zaostaje tek 17 KS za novim Veyronom koji raspolaže sa punih 1.200 KS. Očito je da granice u ovom skupom i brzom društvu zaista ne postoje, a na koji nivo će igru postaviti SSC ovaj put uskoro će biti i zvanično poznato.