Dvostruka premijera
79

U BiH stigao najluksuzniji Citroën: Novi C5 X vraća komfor u klasu

E. Z.
Citroën C5 X (Foto: E. Z./Klix.ba)
Citroën je danas premijerom u Sarajevu ozvaničio povratak ove francuske marke u D segment porodičnih limuzina na našem tržištu. Naravno Citroën sve radi na svoj jedinstven način, pa je novi C5 X sve osim klasične porodične i poslovne limuzine i donosi potpuno novi pristup.

Na današnjoj prezentaciji su najnovijeg člana porodice Citroën, novog modela C5 X, sve njegove karakteristike detaljno predstavili Filip Koren, direktor poduzeća C Automobil Import, generalnog uvoznika za Citroën u BiH, Leon Malovrh, voditelj prodaje vozila, i Rok Marolt, voditelj produkta i obrazovanja.

Filip Koren, direktor kompanije, ovom prilikom istakao je: "Model C5X je odgovor kupcima automobilskog segmenta M2 i odražava modernost, profinjenost i inovacije, dok i dalje u centar pažnje postavlja udobnost koja se smatra najvećom tradicijom marke Citroën. U brizi za čistu životnu sredinu, ë-udobnost priključnog hibrida pruža užitke u vožnji bez ijednog grama CO2 emisija možete bezbrižno krenuti na duža putovanja jer će kontrolu u tom slučaju preuzeti efikasan benzinski motor."

Već i na prvi pogled jasno je da C5 X ne prati dosadašnje norme u ovoj klasi, te uz originalan i prepoznatljiv dizajn kombinuje eleganciju i udobnost limuzine sa prostorom i svestranošću karavana, ali i povišenu poziciju dostojnu crossovera.

Također, C5 X se i tehnologijom ističe kao inovativan pa je dostupan sa plug-in hibridnim i benzinskim motorima, gdje osnovu čini benzinac PureTech sa 130 KS, zlantu sredinu predstavlja također konvencionalni benzinac ali sa 180 KS, dok vrhunac ponude čini hibridni sklop koji uz bešumnu vožnju i mogućnost vožnje bez potrošnje goriva i štetnih emisija nudi i 225 KS. Svi motori povezani su uz napredni EAT8 automatski mjenjač, što dodatno ističe klasu i ugodnost ovog modela.

Citroën C5 X
Citroën C5 X

Novi C5 X predstavlja i Citroën Advanced Comfort sistem aktivnog ovjesa, koji ide korak dalje u pružanju udobnosti u vožnji, po kojoj je ova marka kroz cijelu svoju historiju i poznata. Ovaj napredni ovjes upotpunjen je prostranom kabinom i vrlo ugodnim sjedištima koja kroz više slojeva ugodne pjene pružaju udobnost kao u domu.

Uz sve to pohvalno je da C5 X nije bio žrtva originalnog dizajna, pa nudi zaista veliki nivo komfora i prostranosti. Tako je uz ugodnu širinu karoserije primjetno da na zadnjim sjedištima nudi dosta prostora za noge putnika, tačnije čak 6 cm više nego prethodna generacija popularnog C5, dok prtljažnik ima kapacitet od 545 litara, što je na nivou nekog tradicionalnog karavana.

C5 X se također može pohvaliti vrhunskom tehnologijom koja vožnju čini još bezbrižnijom, sigurnijom i zabavnijom. Naime, prošireni Head Up Display nudi vozaču sve bitne informacije u njegovom vidnom polju, što pruža dodatnu sigurnost. Novo komunikacijsko sučelje My Citroën Drive Plus povezano je sa 12-inčnim ekranom na osjetljivim na dodir visoke rezolucije i između ostalog ima i sistem za prepoznavanje glasa.

Rok Marolt, voditelj produkta i obrazovanja, tom prilikom istakao je da „C5 X nudi također najnaprednije sisteme koji su danas dostupni na području poluautomatske vožnje drugog stupnja, dok cjelovit izbor sistema za pomoć u vožnji u isto vrijeme pruža svestranu korisnost“.

Citroën C5 X (Foto: E. Z./Klix.ba)
Citroën C5 X (Foto: E. Z./Klix.ba)

U Bosni i Hercegovini novi Citroën C5 X od danas dostupan je po cijeni od 59.100 KM koliko treba izdvojiti za model sa 1.2 PureTech motorom od 130 KS i sa Feel Pack paketom opreme. Naravno, hibridni model sa 225 KS i naprednijim paketom opreme Shine Pack je znatno skuplji sa 88.150 KM do registracije.

Treba istaći da se ovaj model proizvodi u Citroën proizvodnim pogonima u Kini, te da su trenutni rokovi isporuke na oko 6 mjeseci od dana narudžbe. S obzirom na mjesto proizvodnje carina na C5 X se u BiH plaća u punom iznosu, pa je posebno zanimljiva prilika priključni hibridni model na kojeg je moguće iskoristiti aktuelnu odluku Vijeća ministara BiH da se do kraja godine na ovakve modele plaća umanjena carinska stopa.

Francuska marka u skladu sa ograničenom dostupnošću i proizvodnim kapacitetima očekuje da će do kraja ove godine u našoj zemlji prodati 6 primjeraka novog C5 X od čega bi jedan treba biti hibridni model.

Bonus premijera - Obnovljeni i napredniji C5 Aircross

Uz potpuno novi C5 X, Citroën je iskoristio priliku da "u živo" predstavi javnosti i detaljno obnovljeni model C5 Aircross koji je jedan od najpopularnijih modela u SUV segmentu.

Citroën C5 Aircross Hybrid (Foto: E. Z./Klix.ba)
Citroën C5 Aircross Hybrid (Foto: E. Z./Klix.ba)

Sa još izrazitijim i odvažnijim dizajnom, velikim točkovima te uzdignutim podvozjem obnovljeni C5 Aircross zadovoljit će potrebe svakoga ko traži sportsko terensko vozilo.

Dugačak je 4,50 metara i ističe se svojim zanimljivim spojem dinamičnog dizajna bez agresivnosti. Tim povodom je Filip Koren je istaknuo: "C5 Aircross unosi vjetar svježine u automobilski segment, nudeći najnoviju generaciju tehnologija za vožnju te tako putovanje čini još opuštenijim i sigurnijim. Posebno je zanimljiv onima koji se ne mogu odvojiti od svog monovolumena.“

Sa širokim i impresivnim prednjim dijelom, visokim poklopcem motornog prostora i tekućim linijama koje krase prepoznatljivi grafički elementi, kao što su bočne zaštite Airbump, bit će svakako uočljiv na cesti.

Unutrašnjost novog C5 Aircrossa je i dalje izuzetno prostrana i u njemu su isprepletane raskošne površine koje ne zanemaruju funkcionalnost. Tako je C5 Aircross opremljen novim 10-inčnim ekranom na dodir koji vozaču i njegovim saputnicima stvara još moderniji putnički prostor. Osim toga, vozilo je opremljeno i 12,3-inčnom instrument tablom koja je u potpunosti podesiva po mjeri i vozaču pred očima prikazuje sve bitne informacije o vožnji. To vozaču omogućava dodatnu sigurnost jer ne mora skretati pogled s ceste.

Citroën C5 Aircross Hybrid (Foto: E. Z./Klix.ba)
Citroën C5 Aircross Hybrid (Foto: E. Z./Klix.ba)

Leon Malovrh, voditelj prodaje vozila, istaknuo je da je "C5 Aircross uvijek bio uzor na području udobnosti i to ostaje i dalje. Opremljen je novom generacijom sjedišta Citroën Advanced Comfort, koja vozaču i saputnicima pružaju najviši nivo udobnosti, a pri tome izuzetna prostranost i modularnost omogućavaju da svako putovanje postane bezbrižno iskustvo."

Uz ponudu benzinskih i dizelskih motora, C5 Aircross je sada dostupan i uz priključni hibridni motor koji omogućuje doživljaj udobnosti i tišine na svakodnevnim putovanjima u gradu, a u slučaju dužih putovanja nudi neograničen domet sa benzinskim motorom.

Citroën C5 Aircross Hybrid (Foto: E. Z./Klix.ba)
Citroën C5 Aircross Hybrid (Foto: E. Z./Klix.ba)

U Bosni i Hercegovini obnovljeni C5 Aircross je dostupan od 55.480 KM koliko je potrebno izdvojiti za model sa 1,2 PureTech motorom od 130 KS, uz ručni mjenjač sa 6 stepeni prijenosa i sa Feel Pack paketom opreme.

Do kraja ove godine Citroën planira u BiH prodati oko 20 primjeraka obnovljenog C5 Aircross, od čega bi barem jedan trebao biti hibridni model.