Flotna isporuka
60

Električni Citroën ë-C4 u voznom parku Sparkasse banke: Aktivan doprinos održivosti i očuvanju okoliša

Foto: T. S./Klix.ba
(Foto: T. S./Klix.ba)
U skladu sa strategijom da doprinosi održivom razvoju i zaštiti okoliša, Sparkasse banka je pri obnovi svog voznog parka uključila i flotu novih električnih automobila. Ova odluka je jedna u nizu inicijativa usmjerenih ka smanjenju vlastitog karbonskog otiska te podržavanju pozitivnih ekoloških praksi.

“Kao velika institucija, želimo aktivno doprinositi smanjenju emisija CO2, energetskoj efikasnosti i promovirati svijest o očuvanju okoliša, prvenstveno na vlastitom primjeru”, navode iz Sparkasse Banke.

Trenutno 25% ukupne automobilske flote ove banke čine automobili na električni pogon, sa ciljem i planom da se ovaj udio postepeno povećava.

Kao uslov za aktivnu integraciju električnih automobila u poslovnu svakodnevnicu, banka je pripremila i 9 punionica za električna vozila širom Bosne i Hercegovine, uz cilj da se ova infrastruktura i širi. Ove punionice će se učiniti dostupnim za korištenje i klijentima banke, potičući tako rast zelene mobilnosti na širem nivou.

Uz jačanje flote električnim vozilima, Sparkasse Banka provodi niz drugih inicijativa usmjerenih ka održivosti i odgovornosti prema okolišu.

Primjeri inicijativa sa kojima banka povećava održivost vlastitog poslovanja su ulaganja u obnovljive izvore energije kao što su vlastite fotonaponske elektrane - solari na poslovnicama banke, korištenje recikliranih materijala u produkciji bankovnih kartica, digitalizacija procesa radi smanjenja potrošnje papira, odvajanje otpada u svrhu reciklaže itd. Jednako tako, Sparkasse Banka aktivno promovira i podržava inicijative očuvanja okoliša u zajednicama u kojima posluje poput tradicionalnih čišćenja vodenih lokacija i pošumljavanja širom BiH, a u kojima aktivno učestvuju i njeni uposlenici.

Ovom prilikom Muhamed Ganić ispred Citroen prodajno-servisnog centra Berlijeta izajvio je: "Ponosni smo na činjenicu da danas svojim dugogodišnjim partnerima, Sparkasse banci, predajemo ključeve flote od preko 20 vozila. Naime, riječ je o modelu Citroën C4 u različitim specifikacijama opreme. Više od polovine isporučenih automobila je ekološki prihvatljivo, jer je riječ o potpuno električnim vozilima. Za njihovo pokretanje su zaduženi elektromotori snage 100 kW, a kombinovani su sa litijum-jonskim baterijama od 50 kWh, a taj kapacitet dovoljan je za autonomiju 350 kilometara sa jednim punjenjem. Sa ovom flotom električnih vozila Sparkasse banka još jednom pokazuje svoju opredijeljenost zelenoj energiji i smanjenju otiska štetnih gasova. U isto vrijeme s ovim poslom Citroën pokazuje konkurentnost, pristupačne cijene i logičan izbor zbog omjera uloženog i dobijenog, gdje krajnji kupci, bez obzira bili oni fizička ili pravna lica, dobivaju potpunu servisnu podršku, niže troškove održavanja te niže troškove eksploatacije."