Objavljen teaser
2

Stiže druga generacija Opelove Mokke, bit će dostupna i električna verzija

D. B.
Kompanija Opel će ove godine predstaviti drugu generaciju svog malog SUV-a Mokka.

Ono što je najveća novost u slučaju druge generacije modela Mokka jeste da će biti dostupan kao potpuno električna verzija. Proizvodnja je planirana za četvrti kvartal ove godine, a električna vezija će do kupaca stići početkom naredne godien.

Iz Opela ne otkrivaju tehničke detalje o električnom pogonu.

"Druga generacija Mokke je potpuno novi automobil, a njegova nova tehnogija koja uključuje i električni pogon detaljno se testira, podešava i provjerava prije plasiranja na tržiše", poruka je iz njemačke kompanije.

Objavljen je i prvi teaser kojim je započela kampanja, a najavljene su i velike razlike u odnosu na odlazeći model, ne samo kada je riječ o dizajnu, nego i o platformi. Mali crossover/SUV će imati oštriji izgled po uzoru na koncept GT X Experimental iz 2018. godine.

Vjeruje se da će nova Mokka koristiti platformu PSA grupacije, a to je CMP platforma na kojoj su bazirani Peugeot 2008 te DS3 Crossback.

Osim pomenutog električnog pogona, u ponudi će biti i konvencionalni motori. Očekuje se 1,2-litarski trocilindrični benzinac sa 100, 130 i 150 KS, kao i 1,5-litarski četverocilindrični dizelaš sa 100 i 120 KS. Električnu verziju će vjerovatno pokretati električni motor sa 136 KS u kombinaciji s baterijom od 50 kWh zahvaljujući kojoj će s jednim punjenjem moći preći 322 km.

Iz Opela su rekli da će unutrašnjost biti "potpuno digitalizirana" te da su dizajneri "posebno obratili pažnju na jednotavnost". Stoga se očekuje digitalni klaster i veliki ekran koji će zamijeniti konvencionalnu dugmad. Unutrašnjost će vjerovatno biti slična onoj u novoj Corsi, ali će ponuditi više prostora za putnike.

Nova Mokka će biti predstavljena u narednim sedmicama ili mjesecima.