Zvanična najava
10

Škoda objavila prve skice nove Octavije RS

E. Z.
Nakon brojnih nezvaničnih rendera Škoda je napokon i zvanično najavila skori dolazak sportske verzije nove generacije Octavije. Uz agresivan sportski dizajn koji će je jasno distancirati od standardnih modela nova Octavia RS donosi i novosti u ponudi motora.

Češki proizvođač objavio je tako tri službene skice vanjskog dizajna koje prikazuju prilično detaljan izgled sportske verzije za četvrtu generaciju Octavije. Već sada je poznato da će i zvaničnu svjetsku premijeru nova Octavia RS imati 3. marta na Sajmu automobila u Ženevi.

Crni detalji s RS potpisom naglašavaju dinamičan dizajn već u startu elegantno proporcionalne Octavije koja je godinama Škodin najbolje prodavani model. Uz dizajn koji je potpuno nov ali istovremeno slijedi ideje prthodnika Octavia RS će biti ujedno i prvi ŠKODA RS model koji ima plug-in hibridni pogonski sklop, te će tako Octavia RS iV biti zaista jedinstvena po načinu na koji objedinjuje svestranost, prostranost a porodicu, vrhunske erformanse ali i izuzetnu efikasnost i ekološku podobnost.

Dvadeset godina nakon predstavljanja prve Octavije RS, u četvrtoj generaciji ovaj model je sada spreman otvoriti sljedeće poglavlje onoga što je postalo izvanredna priča o uspjehu. Octavia RS je izuzetno popularna u okviru serije modela Octavia, a posebno na tržištima Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i Švicarske, gdje je svaka peta isporučena Octavia imala oznaku RS. Kupci cijene kombinaciju prostrane unutrašnjosti, svestranosti i sportskih performansi. S dodatnim hibridnim pogonskim agregatom koji će nuditi ukupnu sistemsku snagu od 180 kW (245 KS), potpuno nova Octavia RS iV odlikuje se izuzetno niskom potrošnjom goriva i niskom emisijom CO2.

Skice dizajna otkrivaju petovratnu Octaviju RS iV u coupé stilu i dinamičnom COMBI formatu. Najzanimljiviji dizajnerski elementi su crna ŠKODA maska i sportski prednji branik s velikim otvorima za zrak i izraženim crnim detaljima. Veliki aluminijski naplaci, difuzori naprijed i nazad, te spojler na vratima prtljažnika limuzine i stražnjoj ivici COMBI krova podvlače dinamičnu privlačnost modela Octavia RS iV.