Noviteti
0

Rolls-Royce predstavio još jednu specijalnu ediciju modela Wraith

Klix.ba
Rolls-Royce je bez posebne najave predstavio posljednju u nizu specijalnih edicija svog modela Wraith uz koju stiže dodatak "Carbon Fiber". Ne, ovo nije "dijetalni" Wright, jer je lagani karbon u ovom slučaju korišten samo kao dekoracija.

Poput ostalih specijalnih edicija i superluksuzni Wraith Carbon Fiber bit će proizveden u izrazito maloj seriji, a ovaj put planirano je samo 25 primjeraka. Iako su mnogi pomislili da ovaj Wraith ima karoserijske panele napravljene od karbona, što bi ga svakako učinilo mnogo lakšim, karoserija je ipak napravljena od kombinacije aluminija i najkvalitetnijih čelika, što znači da masa Wraitha ostaje ista: 2.440 kilograma.

Ono što ovaj Wraith izdvaja od ostalih istoimenika je crno obojena karoserija na kojoj je pozamašni poklopac motora obojen mat bojom, što se poprilično dobro uklopilo sa hromiranim okvirom crne maske hladnjaka. Za ukupan vizuelni dojam tu su i dvobojne aluminijske felge.

Veće promjene vidljive su iznutra, jer su svi drveni paneli u raskošnom putničkom prostoru Wraitha zamijenjeni karbonskim panelima koji se savršeno uklapaju sa tamnim kožnim oblogama. Pored nekoliko crvenih detalja tu je i posebna obloga krova koja asocira na noćno nebo puno zvijezda. Da se radi o posebnoj brojčano ograničenoj ediciji vidljivo je na uglačanim aluminijskim oblogama pragova.

U odnosu na druge Wraith modele mehaničkih promjena nije bilo, pa i Wraith Carbon Fiber pokreće poznati 6,6-litarski V12 motor koji razvija 632 konjske snage i nudi 800 Nm najvećeg obrtnog momenta. Iako je Wraith natprosječno težak, spomenute brojke dovoljne su da od 0 do 100 km/h stiže nakon samo 4,4 sekunde. Elektronski ograničena maksimalna brzina iznosi 250 km/h.