Važan novitet
39

Renault predstavio Megane Conquest u BiH: Coupe SUV za širu publiku

E. Z.
Renault još jednom otkriva nove segmente i klase. Ovaj put sa Megane Conquest postaje prva marka koja nudi SUV Coupe van premium segmenta. Poseban dizajn u spoju sa praktičnošću i naprednom tehnologijom čine se kao pravi recept za uspjeh, a sada je ovaj poseban Megane dostupan i u BiH.

Ovo je zaista važna novost u svijetu proizvođača automobila, a ovaj novi model, koji zaokružuje Renaultovu paletu kompaktnih automobila (Mégane, Kadjar i Scénic). Novi Renault Megane Conquest dizajniran je tako da ispuni vrlo različita očekivanja međunarodnih tržišta, a zasnovan je na modularnoj platformi CMF-B koja je prvenstveno upotrebljena za modele Clio i Captur.

Novi Renault Megane Conquest pokreću novi hibridni motori koji čine jedinstvenu ponudu u segmentu. E-TECH Hibrid snage 140 KS kao i 1,3-litarski TCe 140 i TCe 160 sa 12 V mikrohibridnim pogonom. Tehnologija E-TECH hibrida, koji već pokreću Clio, Captur i Mégane je Renaultova inovacija nastala na osnovu iskustva stečenog na električnim vozilima i bolidima Formule 1, a tokom čijeg razvoja je prijavljeno 150 patenata. Pored hibridnih motora u ponudi su i klasični motori sa unutrašnjim sagorijevanjem 140 TCe EDC i 160 TCe EDC.

Bočni profil novog Megane Conquest jedna je od njegovih najupečatljivijih karakteristika. Dinamične linije SUV-a vrlo su prepoznatljive, kombinirajući stil sa čvrstoćom i sportskim izgledom. Nisku i padajuću liniju krova upotpunjuju veliki točkovi prečnika 18 inča, dok je dužinom od 4.568 mm, visinom od 1.571 mm i međuosovinskim rastojanjem od 2.720 mm zadržao kompaktne proporcije. Ukupna veličina automobila daje mu dinamičan izgled, a hromirani detalji, poput okvira stakala ili crnih obruba blatobrana ističu zanimljiv spoj elegancije i robusnosti jednog SUV-a.

Conquest stiže sa izborom od sedam boja karoserije: neprozirno bijela, biserno bijela, metalik crna, metalik siva, plava Zanzibar, vatreno crvena i valencia narandžasta (ekskluzivno za verziju RS Line). Opcijski crni krov dodatno poboljšava sportski izgled automobila, a dostupna su tri tipa točkova od 17 i 18 inča.

RS Line oprema za potpuno sportsko okruženje

Megane Conquest je dostupan i u verziji Renault Sport (RS) Line koja zadovoljava očekivanja kupaca koji traže vozilo koje se jasno ističe dinamičnim dizajnom.

Ovo je tako četvrti model u Renaultovoj paleti (nakon Clia, Captura i Méganea) koji nudi novu RS Line dizajnersku opremu koja kombinuje eleganciju sa sportskim izgledom. Inspiraciju crpi iz DNK Renaulta Sport i dokazanog sportskog modela Mégane RS.

Još hrabriji dizajn automobila dodatno je pojačan narandžastom bojom Valencia jedinstvenom za ovu verziju i intenzivnom pozadinom koju stvaraju crno obojeni i tamni metalni dijelovi koji uljepšavaju karoseriju, uključujući aerodinamičku oštricu inspirisanu Formulom 1. Branik ima crvene umetke, a Silverstone točkovi jedinstveni su za ovaj model. Znak RS Line dodan je ukrasima krila, dok nazad ima hromirani dvostruki ispušni otvor i tamniju kliznu ploču, poput difuzora Formule 1.

Putnički prostor u verziji RS Line odlikuje poseban enterijer, sa instrument tablom i oblogom vrata sa karbonskim završetkom, crvenim oblogama koje se protežu po vrhu armaturne ploče i crnim krovom. Elegantni i sportski crveni prošiveni šavovi uljepšavaju perforisani kožni upravljač, kao i presvlake sjedišta u kombinaciji kože i alcantare i panela vrata, dok crvena traka naglašava boju pojaseva. Paket upotpunjuju aluminijske papučice, ručica mjenjača s e-mjenjačem (sa E-TECH hibridnim motorom) i značke RS linije.

Megane Conquest uprkos sportskim linijama i coupe formi nudi izuzetnu količinu prostora i praktičnosti, posebno pozadi sa 211 mm prostora za koljena - najviše u svojoj kategoriji. Prostor za stopala od 305 mm također je vrlo raskošan kao i prostor za glavu nazad, gdje sa 862 mm dokazuje da padajuća linija krova nije narušila praktičnost.

Novi Renault Megane Conquest ima velikodušni kapacitet prtljažnika od 513 litara (480 litara za E-Tech hibridnu verziju) sa kompletom za popravak gume. Sadrži i dvostruko dno koje se može postaviti pri dnu radi povećanja nosivosti ili pri vrhu kako bi se smjestio teži prtljag.

U Bosni i Hercegovini Renault za sada novi Conquest nudi sa izborom od tri motora, dok će naknadno ta ponuda biti proširena. Osnovu tako čini Megane Conquest pokretan TCe 140 benzinskim motorom i uz EDC mjenjač i paket opreme Intens do registracije košta 52.000 KM. Snažniji TCe 160 nudi se uz RS Line sportski paket opreme i EDC mjenjač, te do registracije košta 57.500 KM. Drugu alternativu predstavlja hibridni pogon, pa je tako sada kod nas ponuđen Megane Conquest sa E-Tech motorom od 145 KS koji uz RS Line paket opreme košta 60.900 KM.