Noviteti
4

Redizajnirani Yaris za evropsko tržište je dinamičniji i emotivniji

Klix.ba
Toyota je objavila nove zvanične fotografije svog redizajniranog modela Yaris koji je namijenjen evropskom automobilskom tržištu.

Opisan kao "mnogo dinamičniji i emotivniji", redizajnirani Yaris svojim prednjim dijelom podsjeća na nedavno predstavljenu drugu generaciju Toyotinog gradskog modela Aygo.

U odnosu na model prije redizajna, Yaris sada karakteriše manja maska hladnjaka motora, ali i znatno veći usisni otvor u prednjem odbojniku.

Uz nova LED dnevna svjetla smještena u kućištima prednjih svjetala, Yaris je dobio i drugačiji zadnji odbojnik, a tu su i nove 15 i 16-inčne aluminijske felge.

Unutrašnjost je dobila novu instrumentnu tablu, revidiranu centralnu konzolu i kvalitetnije materijale. Kupci će opciono moći dobiti 'Toyota Touch 2' multimedijalni sistem kojim se upravlja preko 7-inčnog displeja osjetljivog na dodir.

Za evropsko tržište Yaris će se nuditi sa četiri (poznate) motorne opcije. Slabiji litarski trocilindarski benzinski motor razvija 69 KS i 95 Nm obrtnog momenta, dok snažniji 1,33-litarski četverocilindarski benzinac nudi 99 KS i 125 Nm obrtnog momenta. Za ljubitelje dizelskih motora tu je veoma štedljivi 1,4-litarski četverocilindarski motor koji razvija 90 KS i 205 Nm obrtnog momenta.

Hibridnu opciju pokreće kombinacija 1,5-litarskog četverocilindarskog benzinskog motora koji zajedno sa elektro-motorom nudi 100 KS.

Osim drugačijeg izgleda, redizajnirani Yaris dobio je bolju strukturalnu čvrstoću, nove amortizere i poboljšan električni servo-upravljač.

Određeni zahvati urađeni su i na zadnjem ovjesu, čime je poboljšana ukupna udobnost i smanjeno lateralno naginjanje karoserije.