Noviteti
2

Prve fotografije Aston Martina Lagonda

Klix.ba
Nakon brojnih najava i skrivenih fotografija Aston Martin je objavio i fotografije

Nakon "teaser" fotografija koje su objavljene prošlog mjeseca, Aston Martin je objavio nekoliko fotografija Lagonde iz pred-proizvodnje, a kojeg je avio-kompanija Oman Air prevozila za potrebe testiranja.

Dizajner Marek Reichmann Lagondu opisuje kao "izuzetnu automobilsku umjetnost", a ustvari je Aston Martin Lagonda vrhunska limuzina izuzetno ograničnene serije proizvodnje, a za razvoj zasluge idu na račun AstonMartinovog Q odjela. Zanimljivo je da će Lagonda biti ponuđena isključivo kupcima na Bliskom Istoku, i to za još uvijek nepoznatu cijenu.

Aston Martin Lagonda je zasnovan na platformi VH koju koristi i model Rapide, a očekivano karbonska vlakna su obilno korištena, pa su tako paneli karoserije i vrata izrađeni od ovog materijala kako bi se što više smanjila ukupna masa, ali i povećala čvrstoća karoserije.

Aston Martin još uvijek nije ništa rekao o motoru za Lagondu, ali se vjeruje da je odabran 6.0-litarski V12 sa oko 600 KS koje se prenose na zadnju osovinu putem automatskog mjenjača sa osam brzina. Ovakav pogonski sklop bi trebao Lagodni omogućiti ubrzanje od 0-100 km/h za oko 4.2 sekundi.

Isporuke ekskluzivnog Aston Martina Lagonda bi prema planovima trebale početi u prvom kvartalu iduće godine, a planirana proizvodnja ne prelazi 100 primjeraka, pa će ovo zaista biti i jedan egzotičan i rijedak automobil.