Novi ekološki standardi
0

Priusova tehnika u Mazdi

FENA
Toyota Motor Corporation (TMC) i Mazda Motor Corporation dogovorile su da će Mazda pod licencom koristiti Toyotinu tehniku hibridnog pogona iz Priusa. Mazda ga planira kombinirati sa svojim SKY motorima sljedeće generacije (trenutno još u fazi razvoja), a želja je 2013. započeti s prodajom hibridnog vozila u Japanu.

TMC je svjestan važnosti popularizacije "eco-friendly" tehnologije svojih hibridnih sistema, te je objavio da će razmotriti zahtjeve drugih kompanija koje bi htjele koristiti njihovu tehnologiju. Na taj način bi svaka kompanija mogla ponuditi ekološki osviještene tehnologije i proizvode što je moguće većem broju ljudi.

Na osnovu Mazdine dugoročne vizije tehnološkog razvoja "Održivi Zoom-Zoom", Mazda do 2015. namjerava smanjiti potrošnju goriva svojih automobila za 30 posto. Pomoću ove strategije Mazda će unaprijediti ključne aspekte svojih automobila, uključujući motore, mjenjače i smanjenje ukupne mase vozila i postupno dodavati elemente poput i-stop ssitema, regenerativnog kočenja i hibridnog pogonskog sistema.